20.06.2024
Covid-19 Свят

В САЩ разработиха дъвка срещу коронавирус

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на университета съобщение.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия протеини ACE2, съдържащ се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

„Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Общо зарядно устройство: единен стандарт в ЕС до есента на 2024 г.

Отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените

Дани Тренчева

3233 са новите случаи на коронавирус, починали са 151 души

Дани Тренчева

14% от взетите проби за COVID-19 са положителни

Дани Тренчева

Кибератака порази руски правителствен сайт

Консулът ни в Ниш с препоръка: Избягвайте пътувания към Сърбия поне през следващите 24 часа

admin

Leave a Comment