17.01.2022
Covid-19 Свят

В САЩ разработиха дъвка срещу коронавирус

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на университета съобщение.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия протеини ACE2, съдържащ се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

„Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Хакери сринаха защитата на девет организации

Дани Тренчева

Рекорден брой пациенти с COVID-19 в болниците в Благоевградска област

Дани Тренчева

Делта плюс вече е в България

Дани Тренчева

Гърция намали срока на зелените сертификати за преболедували

Дани Тренчева

Извънредно положение в части на Сърбия заради обилен снеговалеж

Дани Тренчева

Отпускат още 250 млн. лева за мярката 60/40

Дани Тренчева

Leave a Comment