28.01.2023
Covid-19 Свят

В САЩ разработиха дъвка срещу коронавирус

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на университета съобщение.

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия протеини ACE2, съдържащ се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

„Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Одобрението на хапчето на Merck срещу COVID-19 може да се забави

Дани Тренчева

Войната в Украйна вече е нанесла щети за над 100 млрд. долара

Дани Тренчева

706 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас

Дани Тренчева

Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Дани Тренчева

Руска компания е подала документи за регистрация на лекарство срещу COVID-19

Дани Тренчева

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

Leave a Comment