16.08.2022
България Икономика

В България 20,7% от общите разходи на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки

Българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки – 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо.

Следват 20% харчове за поддръжка на жилището и плащане на сметките за вода и ток, газ и други горива. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година.

За сравнение – средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи – 27,5 на сто, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 процента.

Третото перо, което у нас гълта най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът – неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия – 5,7%. За сравнение – средно по тези показатели европейските граждани в Съюза заделят съответно по 6 и 4,4%.

Данните сочат, че най-големите разходи за храна и безалкохолни напитки са на домакинствата в Румъния с дял от 26,4 на сто от общите им разходи, като по този показател България е на пето място сред държавите членки на ЕС.

Източник: БНР

Related posts

Обмислят по-скъпа вода за домакинствата, които харчат повече кубици

Дани Тренчева

Почитаме светеца, наричан защитник на апостолското учение

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

Обвинителен акт за мъж, нарушил четири пъти заповед за защита от домашно насилие

admin

Деца ще помагат на деца в дарителска кампания на МОН за Украйна

МОН с важна информация за седмокласниците

admin

Leave a Comment