28.01.2023
България

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. В предаването „Хоризонт до обед“ тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство – пулмикорт, което е широкоспектърно. Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина. 

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, потвърди, че има проблем с доставката на лекарството в цялата страна и подчерта, че това е така от месеци. 

„Има дефицити за изключително важни животоспасяващи лекарства. Има 340 продукта в специален списък за дефицитни лекарства, който се генерира всяка седмица от система, която събира информация от всички на пазара. Такива лекарства са забранени за износ… Няма как липсата да е резултат от презапасяване, защото опаковките са в стотици пъти по-малко от търсенето, ако изобщо идват, защото има месеци, в които дори не ги получаваме“. 

Костов посочи, че дистрибуторите заделят за болници, защото лекарството е в протоколите за лечение на Covid-19. 

„Дори в болниците снабдяването не е безпроблемно. Ние имаме непрекъснато запитване за други лекарства за хоспитализирани болни“. 

Той препоръча – в случай на възможност на замяна на лекарството с негова аналог, да се пристъпи към такова решение. 

Източник: БНР

Related posts

Кризисният щаб продължава разговорите за осигуряване на газови доставки

admin

Предвиждат електронно връчване на актове и фишове за нарушения на пътя

Дани Тренчева

Капитан на кораб е в неизвестност от три дни

admin

Промените за облекчаване изграждането на обекти за производство на ел. енергия за собствено потребление, минаха на първо четене

admin

КАТ ще следи с камерите на тол системата. Ще глобява и за превишена средна скорост, наказанията драстични

МВР отчете ръст на загиналите при ПТП в сравнение с предходната година

Дани Тренчева

Leave a Comment