17.06.2024
България

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. В предаването „Хоризонт до обед“ тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство – пулмикорт, което е широкоспектърно. Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина. 

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, потвърди, че има проблем с доставката на лекарството в цялата страна и подчерта, че това е така от месеци. 

„Има дефицити за изключително важни животоспасяващи лекарства. Има 340 продукта в специален списък за дефицитни лекарства, който се генерира всяка седмица от система, която събира информация от всички на пазара. Такива лекарства са забранени за износ… Няма как липсата да е резултат от презапасяване, защото опаковките са в стотици пъти по-малко от търсенето, ако изобщо идват, защото има месеци, в които дори не ги получаваме“. 

Костов посочи, че дистрибуторите заделят за болници, защото лекарството е в протоколите за лечение на Covid-19. 

„Дори в болниците снабдяването не е безпроблемно. Ние имаме непрекъснато запитване за други лекарства за хоспитализирани болни“. 

Той препоръча – в случай на възможност на замяна на лекарството с негова аналог, да се пристъпи към такова решение. 

Източник: БНР

Related posts

Софиянци с най-висока средна заплата

admin

Експерт: COVID добавката трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

Дани Тренчева

Защо пазаруваме двойно по-скъпо от англичаните?!

admin

Ограничения на автомагистрала „Тракия“, в посока Бургас

admin

Нов арест на Борисов – след еврокорекция на атаката

Криминално проявен захапа за крака полицай

admin

Leave a Comment