28.05.2024
Пулсът на Югозапада

Върнаха делото за огромния пожар в Кресненското дефиле

Окръжният съд в Благоевград отмени присъда на Районен по дело за палеж по непредпазливост, след протест на Районната прокуратура.

Делото за пожара, причинил значителни вреди, е върнато за ново разглеждане, това съобщиха от държавното обвинение. Производството пред Окръжния съд е образувано по протест на Районна прокуратура рез октомври 2021 г.

Пред въззивната инстанция, държавното обвинение настоява съдебният акт, с който Районният съд в Благоевград е признал за невиновен обвиняемия, да бъде отменен като неправилен и незаконосъобразен и вместо него да бъде поставена нова осъдителна присъда.

Разглеждайки по същество протеста на прокуратурата, Окръжният съд намери същия за частично основателен, макар и по съображения, част от които са различни от изложените в него.

Окръжният съд постанови, че в хода на съдебното производство Районният съд в Благоевград е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с неспазване на процедурата по допускане и провеждане на съкратено съдебно следствие.

В решението, с което делото е върнато за ново разглеждане, въззивните магистрати констатират и непълнота на мотивите към постановената присъда, касаеща доказателствената обоснованост на приетите за установени факти и обстоятелства.

Тричленният състав се позовава на трайната съдебна практика, съобразно която липсата на мотиви към присъдата е абсолютно основание за отмяната й и за връщане на делото за ново разглеждане, тъй като „съществено процесуално нарушение е не само пълната липса на мотиви, но и липсата на такава част от тях, която се отнася до основни въпроси, на които трябва да отговори присъдата“.

Делото следва да се разгледа от друг съдебен състав на Районен съд-Благоевград. Решението на Окръжен съд-Благоевград е окончателно.

На подсъдимия е повдигнато обвинение за това, че на 24 август 2017 г., около 12:00 часа, в землището на село Мечкул, област Благоевград, в района на местността „Долни Мечкул“, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост – чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435 лева, като с деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944 лева, находящи се в община Симитли и община Кресна. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Кирил Илиев от Кикбокс клуб „Скаптопара“ бе избран за „Спортист на годината – изборът на Благоевград“

admin

Първо издание на Екстрийм Ендуро Крупник ще се проведе на 19 декември

Дани Тренчева

Сигнал за телефонна измамама в Сандански

admin

Община Сандански подменя тротоарните площи от пазара до ГУМ

Дани Тренчева

Нови противоепидемични мерки в Благоевградска област

Дани Тренчева

Кметът на Симитли Апостол Апостолов стана парламентарен сътрудник на депутата К. Стойков от Петрич

admin

Leave a Comment