18.06.2024
България Политика

„Възраждане“ внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор

„Възраждане“ предлага чл. 7 и чл. 28 от Закона за Комисията за финансов надзор да се върнат в първоначалното си състояние, преди направените в закона промени от 2017 г., съобщиха от пресцентъра на партията, цитирани от БГНЕС.

През 2017 година управляващото тогава мнозинство е дало на Комисията за финансов надзор (КФН) да определя сама какви такси да събира от поднадзорните лица, да разходва получените средства също както намери за добре.

Тази порочна регламентация създава сериозен конфликт на интереси и дава възможност и стимул на ръководството на КФН да прилага закона в свой личен финансов интерес.

Ако до 2017 година, например, възнаграждението на Председателя на КФН е било до 90 на сто от това на Председателя на Народното събрание, с промените от 2017 година то вече е на база „не по-ниско от средното възнаграждение на членовете на управителните органи на небанковите финансови организации, но ненадвишаващо възнаграждението на управителя и подуправителите на БНБ“. По този начин Председателят на КФН, независимо че е държавен служител, на практика текущо получава по-голямо трудово възнаграждение от Председателя на Народното събрание и Президента на Република България взети заедно!

Текстовете на тези членове дават законово право на ръководството на КФН да злоупотребява с дадената му власт за лично обогатяване.

Разпоредбите от 2017 година са довели до двойно увеличаване на бюджета на КФН, без от това да са настъпили положителни последици в развитието на небанковия финансов сектор. Напротив, сериозно са увеличени таксите, които плащат застрахователните и пенсионноосигурителните дружества, като това увеличение се прехвърля директно към техните клиенти и в резултат се реализира повишаване на застрахователните премии и такси за клиентите и намаляване на средствата по партидите на осигурените в пенсионно-осигурителните дружества.

Текстовете на чл.7 и чл.28, приети през 2017г., ощетяват сериозно клиентите на небанковите финансови институции, създават сериозни предпоставки за злоупотреби с власт и трябва незабавно да бъдат премахнати, пише още в съобщението. 

Related posts

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при закупуването на тестове за учениците

Дани Тренчева

Зверска катастрофа с двама загинали край Шумен

admin

Откриха тяло на мъж на улица в столичен квартал

Дани Тренчева

Нинова: До края на деня очаквам окончателното коалиционно споразумение

Дани Тренчева

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Важна информация от АПИ

admin

Leave a Comment