04.12.2023
България

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, но пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната, пише БГНЕС. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. Няма и никакви изгледи за скорошно решение.

Related posts

Гешев разпореди проверка на маркировката и сигнализацията по магистралите

Дани Тренчева

Цените на хранителните продукти се повишават: Сиренето гони 20 лв., маслото 30 за килограм

admin

Президентът поздрави българските дипломати

admin

Радев: При нас идва Делта плюс, той е много по-заразен от оригиналния щам

Дани Тренчева

Спор провали първото заседание на работната група за зеления сертификат

Дани Тренчева

Зет на кандидат-депутат от ДПС е задържан за купуване на гласове

admin

Leave a Comment