02.12.2023
Covid-19 България

Витанов прогнозира кога ще спре Омикрон вълната у нас

Към края на следващата седмица се очаква трендът на високата смъртност у нас да бъде пречупен, а Омикрон вълната да бъде спряна в България. Това прогнозира математикът от БАН проф. Николай Витанов. И отчете, че броят на новозаразените с коронавирус спада.

„Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи – пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците – пречупен“, написа още математикът.

„Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Ама не била спряна, ама затихвала си, ама кря-кря. Тъй де, те вълните на вирусните инфекции, като дойде февруари, веднага почват да затихват“, пошегува се Витанов.

И обобщи: „Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си. Това е стабилният сценарий, наречен „Хари Селдън“. Всичко друго, което ви се говори, към момента е нестабилно. Усилията са и да си остане нестабилно“.

По темата с високата смъртност у нас, Витанов написа: „Ама как можело, ама висока смъртност, ама нищо не се правело. Ама шампиони по смъртност. И аз мога така – ама шампиони по инат, ама шампиони по ниска ваксинация, ама шампиони по неспазване на мерки, ама шампиони по крякане. И сега малко по-сериозно – българският народ може да направи велики дела, ако се отърве от мрънкането и започне да действа“.  

Математикът отново отправи апел: „Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се – не се вкарвайте във филма – „Разболях се от безопасното грипче“ и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0“.

Източник: DarikNews.bg

Related posts

Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Нинова в лъжа

Кирил Петков на двудневно посещение вчера и днес в Азербайджан

admin

С над 47% по-ниска цена на природния газ за ноември предлага „Булгаргаз“

admin

Португалия облекчи мерките за ваксинираните

Дани Тренчева

Драстична промяна на времето, идва „малката пролет”!

admin

Няма опасност за живота на децата, пострадали в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“

admin

Leave a Comment