16.08.2022
Covid-19 България

Витанов: Проблеми с Омикрон у нас очаквам евентуално догодина

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Здравей, България”. „Този вариант трябва да се бори около 3 седмици, за да измести текущия”, обясни той.

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

„Това означава, че там нещо става. При текущия вариант в момента имаме намаляване на случаите. Ако се увеличат – това означава, че там нещо се е появило. Тогава и Националният център по заразни и паразитни болести ще го засече. Въпросът е това да не случи до Никулден”, посочи Николай Витанов.

„Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, увеличението на случаите няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко”, добави той.

Математикът прогнозира, че починалите с COVID-19 до края на годината ще са 30 000.

Related posts

Игнажден е!

Дани Тренчева

Училища и детски градини получават 15,4 млн. лв. за борба с епидемията

Дани Тренчева

Борисов съди Рашков за над 25 хил. лв.

Дани Тренчева

Прогноза за времето 4 февруари 2022

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Разпитват обвинения за аферата на „Хемус“ в присъствието на Гешев

Дани Тренчева

Leave a Comment