29.05.2024
България

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

„Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не е просто самоцел да се присъединим в един престижен клуб на богатите. Членството в ОИСР означава постигнати стандарти – за върховенство на правото, за правова държава, за добре работещи регулатори, институции, конкуренция, антимонополно право, малък сив сектор, ниско ниво на корупция“. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. На пресконференция бяха представени приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година.

По думите на Велев, членството на България в ОИСР означава и стандарти за макроикономическа и финансова стабилност, стандарти срещу прането на пари, всичко това, което подобрява инвестиционния климат и рейтинг на страната, привлича инвестиции и се създават условия за ускорен икономически растеж и по-висок жизнен стандарт.

„Преди повече от пет години някои наблюдатели – аналитици, политолози, се притесняваха, че след приемането на България в ЕС няма обединяваща национална цел за нас. Тогава АОБР издигна за такава цел членството на България в ОИСР“, каза Велев и допълни, че досега този приоритет е важен за организацията. „Ние успяхме да включим тази цел в дневния ред на правителството и президентството, състави се български план за постигането й, отдели се бюджет“, изтъкна още Велев.

Той посочи, че за да стане член на организацията, страната ни трябва да постигне тези стандарти, за което е необходима упорита работа.

БТА съобщи вчера, че ОИСР е обявила, че започва преговори с шест страни, вкл. България. Другите страни са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. От организацията, която понастоящем има 38 членове, казаха, че няма график за приемането на всяка от тези държави и че напредъкът на преговорите за членство ще зависи от това доколко те се придържат към най-добрите практики на ОИСР. Кандидатките ще бъдат оценявани от повече от 20 комисии.
„Ускореното приемане на България в Еврозоната – приемането на еврото без отлагане, при сегашния обменен курс, е друг приоритет за АОБР“, заяви Велев.

Източник: NOVA

Снимка: БТА

Related posts

Гореща пепел в училищен двор: Ученик е с изгаряния на краката

Дани Тренчева

Бойко Рашков: Реформата в МВР върви, никой няма да бъде уволняван

admin

Министърът на земеделието Явор Гечев забрани износа на дървесина

admin

Василев се обяви за балансирана схема за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток

Дани Тренчева

Управленската програма отпадна от дневния ред на парламента

admin

Мъж избяга от затвора във Варна

admin

Leave a Comment