18.06.2024
България

Василев: Детските градини и яслите ще са безплатни от април

„Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото време. Но имаме предвидена актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната”. Това заяви финансовият министър Асен Василев, който представи акцентите във финансовата рамка за 2022 година.За първи път от 1997-ма година страната ни влезе в новата година без приета финансова рамка. 

В бюджета има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хора и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот за всички български граждани.

„Заложен е ръст на БВП от 4,8 на сто. Заложено е намаление на безработицата и дефицит без COVID мерките от 2,5 на сто, а с тях 4,5 процента”, посочи Василев.

Предвидено е и удвояване на капиталовите инвестиции.

Детските градини и яслите ще са безплатни в цялата страна от април.

Отделно ще има и компенсации за родителите, за чиито деца няма място в детските заведения. Те ще се изплащат и за деца до 3-годишна възраст.

Източник: trafficnews.bg

Related posts

Черна статистика

admin

„Пирогов“: Пациентите от РСМ са стабилни, предстои оценка на възможностите за изписването им

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 21 март

admin

Никола Минчев: Решетките на входа на парламента ще бъдат премахнати

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ОАЕ

admin

Десислава Атанасова: Ще бъдем опозиция, но сме готови на конструктивни разговори

Дани Тренчева

Leave a Comment