09.12.2023
България

Василев: Детските градини и яслите ще са безплатни от април

„Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение, няма как да бъдат остойностени в този бюджет заради краткото време. Но имаме предвидена актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се опитва да постигне трайна промяна в параметрите и траекторията на икономическия растеж на страната”. Това заяви финансовият министър Асен Василев, който представи акцентите във финансовата рамка за 2022 година.За първи път от 1997-ма година страната ни влезе в новата година без приета финансова рамка. 

В бюджета има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции, нарастване на инвестициите в хора и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот за всички български граждани.

„Заложен е ръст на БВП от 4,8 на сто. Заложено е намаление на безработицата и дефицит без COVID мерките от 2,5 на сто, а с тях 4,5 процента”, посочи Василев.

Предвидено е и удвояване на капиталовите инвестиции.

Детските градини и яслите ще са безплатни в цялата страна от април.

Отделно ще има и компенсации за родителите, за чиито деца няма място в детските заведения. Те ще се изплащат и за деца до 3-годишна възраст.

Източник: trafficnews.bg

Related posts

Прогноза за времето

admin

Оставиха бележка със заплахи върху колата на бежанка от Украйна

Очаква се интензивен трафик по пътищата в страната

Дани Тренчева

6 278 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Арестуваха двама мъже за трафик на мигранти

admin

Един е загинал, а 21 са пострадали по пътищата вчера

admin

Leave a Comment