26.04.2024
България

Бюрото за контрол на СРС: 37 българи са подслушвани със специални средства

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е констатирало, че спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани специални разузнавателни средства. Това се казва в съобщение публикувано на сайта на бюрото, по повод направени проверки във връзка със сигнали.

От НБКСРС посочват, че в периода от 01.05.2021 г. до 30.09.2021 г. при тях са постъпили 116 сигнала от граждани, с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. От тях 64 сигнала са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии, и участници в протестите през лятото на 2020 г.

Освен това, по повод писмо постъпило от временната парламентарна комисия за разследване на фактите около протестите миналото лято и подслушването на граждани и политици, от НБКСРС са се самосезирали по отношение на 141 граждани. Към настоящия момент са приключили 202 преписки, а проверките по 55 преписки продължават, се казва още в съобщението. От Бюрото припомнят, че до момента проверките са установили неправомерно прилагане на СРС спрямо двама души.

Related posts

Кацаров: Няма да има локдаун

Дани Тренчева

702 наблюдатели са регистрирани за изборите

Дани Тренчева

Още 460 хил. лева при общата сума от близо 71 млн. лева добави служебното правителство за изборите

admin

Загиналият в тежката катастрофа край Пловдив е гражданин на Северна Македония

admin

Петков след среща със Синдиката на служителите в МВР: Подадохме си ръце, работата продължава

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Leave a Comment