12.08.2022
България

Бюрото за контрол на СРС: 37 българи са подслушвани със специални средства

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е констатирало, че спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани специални разузнавателни средства. Това се казва в съобщение публикувано на сайта на бюрото, по повод направени проверки във връзка със сигнали.

От НБКСРС посочват, че в периода от 01.05.2021 г. до 30.09.2021 г. при тях са постъпили 116 сигнала от граждани, с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. От тях 64 сигнала са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии, и участници в протестите през лятото на 2020 г.

Освен това, по повод писмо постъпило от временната парламентарна комисия за разследване на фактите около протестите миналото лято и подслушването на граждани и политици, от НБКСРС са се самосезирали по отношение на 141 граждани. Към настоящия момент са приключили 202 преписки, а проверките по 55 преписки продължават, се казва още в съобщението. От Бюрото припомнят, че до момента проверките са установили неправомерно прилагане на СРС спрямо двама души.

Related posts

Жулиян Георгиев и Александър Тасев с отлично представяне в кръг от BMU БАЛКАНСКИ ШАМПИОНАТ в Одрин

Карадайъ: Съвсем скоро ще преосмислим значението на думата „Бедност“

Дани Тренчева

50 хиляди украински бежанци са останали в България

В какъв размер е платеният отпуск за две и повече деца

Дани Тренчева

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

admin

Президентът: Държа на вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ

Дани Тренчева

Leave a Comment