26.05.2024
България

Бюджетната комисия прие на първо четене промени в три данъчни закона

Бюджетната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени в три данъчни закона.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекти за ратифициране на Споразумението за изменение на Споразумението относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране и Законопроект за ратифициране на Паралелното споразумение за защитен механизъм между Република България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател. При второто четене на двата законопроекта ще бъде направена техническа корекция, като в имената на проектите ще бъдат добавени и държавите, за които се отнасят те.

Комисията одобри на първо четене и законопроект за промени на Закона за корпоративното подоходно облагане. Проектът е одобрен отс решение на правителството. Депутатите одобриха и законопроект за промени в Закона за данък върху добавената стойност, одобрен от правителството, както и промени в закона за акцизите и данъчните складове, одобрен от правителството, внесен от Министерския съвет.

При приемането на промените в данъчните закони председателят на комисията Любомир Каримански обърна внимание, че приетите от НС текстове може да бъдат обявени за противоконституционни, защото се предлага да влязат със стара дата – от 1 януари. От МФ обявиха, че са запознати с казуса, но промените са за влизане в сила на европейски директиви и България е длъжна да ги въведе от началото на годината. Предложенията за промени са в полза на всички в България и на българския бизнес и по предварителни сондажи не се очаква отрицателна реакция, посочи Каримански.

Източник: БТА

Related posts

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

Протестът срещу зеления сертификат предизвика парламентарни реакции

Дани Тренчева

Министерството на финансите взе още 500 млн. лв. дълг от вътрешния пазар

Петър Петров

Радев очаква по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО

admin

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

Дани Тренчева

Синът на зам.-окръжния прокурор на Перник излиза на свобода

admin

Leave a Comment