13.07.2024
България Свят

Българските доброволци в Турция са открили оцелели

Екипи на българските доброволци, които помагат в турския град Кахраманмараш, са открили петима оцелели под руините на две сгради. Това каза за БТА Георги Влайков, ръководител на групата от 27 души на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ), която замина на 7 февруари. Очакват други екипи с тежка техника да извадят хората.

Българският екип снощи е намерил трима оцелели на мястото, където са изпратени да търсят. В момента на друг адрес австрийски екип с тежка техника се опитва да извади други двама оцелели, открити отново от българската група. Към групата от снощи се е присъединил и български пожарникар с куче. Той живее и работи в Швеция,  шофирал е 4000 км. и пристига с началника си, за да помагат, посочи Влайков. Веднага са претърсили пет адреса с кучето, но са съжаление нищо не са открили.

Става все по-студено и трудно и за нас, които сме на палатки, и за местните, които спят по палатки и входове, разказа доброволецът. По думите му има квартали, в които всяка трета сграда е срутена, вторичните трусове продължават. „Хората не губят надежда, чакат доброволци, молят се, водят ни до места, където са чули звуци. На някого са затрупани майките, децата“, сподели Влайков. Той коментира, че като цяло хората са спокойни, но е имало моменти на напрежение в опит да убедят екипа да претърси определена сграда.  Турските власти ни изпращат на определени адреси, за това много разчитаме на преводачите, които успокояват местните и ни дават информация в дадена сграда колко души са живели, посочи доброволецът. Групата е влязла в контакт с местна общност на дългогодишни изселници от България, които са им помогнали снощи с превод.

Спасителния лагер, където са екипите от цял свят, е на три километъра от града на едно поле. Има проблем с горивото, обещаха че тази вечер ще има цистерни, за да заредим, каза Влайков. По думите му екипите, които идват със самолети с цялата си техника, нямат превоз и разчитат на турската страна, която всяка сутрин ги извозва с рейсове. Ние сме с наши коли и сме независими, но горивото ни свършва, защото 100 км. още преди да пристигнем не сме зареждали, обясни доброволецът. Трябва им и бензин за генераторите, с които си зареждат цялата електроника. Все още не са наясно какво и от къде могат да си купят като храна, пари имат. Израелската армия и руските доброволци имат огромни лагери, вършат много работа и вероятно ще останат повече време, сподели Влайков. Българските доброволци обмислят  последно да работят на терен в неделя или понеделник. След това един ден ще почиваме и после ще тръгнем към България, каза още Влайков.

На сайта на сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“ е публикувана банкова сметка за набиране на средства за обезпечаване на престоя на доброволците в Турция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Радев: Обществото ни доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията

Дани Тренчева

Прогноза за времето 4 януари 2022

Дани Тренчева

МЗ: В България няма доказан смъртен случай след COVID ваксина

Дани Тренчева

Шефът на НСО опроверга твърденията, че срещу него има образувано досъдебно производство

admin

Над 1,6 милиарда лева са изплатени на 13 000 фирми по мярката „60 на 40“

Дани Тренчева

Главна инспекция по труда с нов директор

admin

Leave a Comment