23.01.2022
Covid-19 България

България получава над 139 млн. евро от ЕС за справяне с COVID-19 кризата

ЕК разпределя около 11 милиарда евро по текущи цени за държавите от ЕС

За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139 651 309 евро по фонда, предназначен за преодоляване на последиците от пандемията. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

ЕК разпределя около 11 милиарда евро по текущи цени за държавите от ЕС, като средствата ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, за подобряване на здравните системи, в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Комисията очаква средствата да бъдат насочени в полза на цифровизацията и прехода към природосъобразна икономика.

Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави.

Комисията отбелязва, че в България служителите, борещи се с пандемията на първа линия, са получили допълнително възнаграждение по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и социални услуги у дома. ЕС обособи бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 милиарда евро, които да се използват до края на 2023 година. Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията, като се насърчават преодоляването на последиците от кризата и устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи.

За тази година фондът разполага с около 40 милиарда евро и над 90 над сто от тези средства са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането беше използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.

Източник: БТА

Related posts

Катастрофа затвори Прохода на Републиката

Дани Тренчева

Област Благоевград се е запътила към тъмночервена ковид зона

Дани Тренчева

621 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Забранява се груповият лов по време на парламентарните и президентски избори

Дани Тренчева

Депутати и експерти дискутираха проектозакона за защита от домашно насилие

Дани Тренчева

Moderna: Бустерна доза от ваксината ни осигурява защита срещу Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment