03.10.2022
България

България е платила близо 13 млн. лв. по загубени дела в Страсбург за десетилетие

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е постановил срещу България 659 осъдителни решения, с които са присъдени общо близо 13 млн. лв. обезщетения през последните 10 години. Това съобщи служебната зам.-министърка на правосъдието Мария Павлова пред БГНЕС.

Само през миналата година европейските магистрати с осъдили 35 пъти страната по общо 53 дела. Най-честите констатирани нарушения по тях са били на мирно ползване на собствеността, на личен и семеен живот, на справедлив процес, както и забраната за нечовешко и унизително отношение. През тази година досега са произнесени 25 осъдителни решения срещу България.

Данните показват още, че през последните 10 г.  най-много осъдителни решения срещу страната ни са постановени през 2011 г. „Тогава от 98 дела имаме 53 осъдителни решения и са платени над 2 млн. лева. През 2012 г. има 58 осъдителни решения при 110 дела и са платени около 1,8 млн. лева. За настоящата 2021 г. до момента са платени малко над 440 хил. лева”, съобщи Мария Павлова.

В тази връзка в правосъдното министерство се обсъжда идеята, „за да се дисциплинират малко държавните органи, евентуално сумите да се изплащат от бюджетите на съответните учреждения, които са нарушили правата на български граждани, заради които има постановени съдебни решения от ЕСПЧ“.

Когато обаче става въпрос за нарушени човешки права от магистрати, българската конституция не позволява да им бъде търсена лична отговорност.

По нейни думи има и друг механизъм, по който хората могат да си защитят правата и той е във връзка с бавното правосъдие. Това е националният компенсаторен механизъм за бавно правосъдие, при който се сключват споразумения с министерството. „За съжаление, през последните години се увеличава броят на споразуменията, които се сключват. Той действа от 2012 г. и от тогава до момента изплатената по този механизъм сума вече надхвърля 5 млн. лева. Има доста фрапантни случаи. Има две административни дела на Благоевградския окръжен съд, по които решенията са постановени след 18 години. В районен съд има дело за кражба, при което присъда на първа инстанция е постановена след 14 години. По тези конкретни дела споразуменията и сумите, които са изплатени от страна на българската държава са по 10 000 лева на дело на пострадал, което е максималният размер на обезщетение по този механизъм“, каза зам.-министър Павлова.

Related posts

Може ли международните отношения да са предмет на търговия и какво смятат депутатите по въпроса

Дани Тренчева

Обсъждат нови мерки в София

Дани Тренчева

Левски подчини Лудогорец в Разград

Откриха процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Разследват автоинструктор заради подправени документи

Петър Петров

„Топлофикация“: До 100 лв сметки за октомври за над 70 % от потребителите

Дани Тренчева

Leave a Comment