19.04.2024
Covid-19 България

България е договорила внос на две нови лекарства срещу COVID-19

България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки. Това заяви зам.-здравният министър доц. Георги Иванов в ефира на „Здравей, България“.

По думите му страната ни е в подножието на пика на новата COVID вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден. В София COVID леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на COVID  зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи.

„Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени.

„За съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

Related posts

Черна статистика

admin

Производители искат 9% ДДС за всички храни

Дани Тренчева

Отпада забраната за извършване на планови операции в болниците

Дани Тренчева

11 града в жълтия сектор по замърсяване на въздуха

admin

Ограничено е движението по автомагистрала (АМ) „Тракия“ при 94-ти км в посока Бургас

admin

Ресторантьори: Зелен сертификат за всички или цялостното му отпадане

Дани Тренчева

Leave a Comment