23.04.2024
Covid-19

Бустерна доза на AstraZeneca генерира висок брой антитела срещу Омикрон

AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу Covid-19 (Vaxzevria), които показват, че генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета (Beta), Делта (Delta), Алфа (Alpha) и Гама (Gamma), когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производителя на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

AstraZeneca разработи ваксината Vaxzevria с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания миналия месец установиха, че курсът с три дози на Vaxzevria е ефективен срещу бързо разпространяващия се нов вариант – Омикрон.

Данните са първите, публикувани от компанията за изпитванията на нейната ваксина като бустерна доза.

Компанията също така заяви, че има нарастващи доказателства, които подкрепят трета доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация.

„Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу Covid-19“, заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с  тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологият.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Източник: БНР

Related posts

Маските няма да са задължителни в градския транспорт от четвъртък

admin

Хапчето на Pfizer срещу COVID-19 ще бъде по-евтино в бедните страни

Дани Тренчева

Австрия предвижда забрана за излизане от домовете на неваксинирани

Дани Тренчева

Протести в Букурещ срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Епидемичната обстановка за област Благоевград

Дани Тренчева

Ваксината Спутник вече се признава в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment