05.02.2023
България

„Булгаргаз“ предложи по-ниска цена на газа и за индустрията

“Булгаргаз“ ЕАД предлага на КЕВР да приеме по-ниска цена на природния газ и за индустрия през ноември, става явно от съобщение в сайта на дружеството. 

“Булгаргаз“ ЕАД внесе в КЕВР актуализирано заявление за цена на природния газ за ноември 2021 г., с включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.10.2021 г., и постигнатите договорености с ООО „Газпром експорт“ относно количества, които „Булгаргаз“ ЕАД ще получава през ноември 2021 г. на значително по-ниска цена.

Заявлението е изготвено съгласно Наредба № 2 от 2013 г. за регулиране на цените на природния газ и отчита последните обстоятелства (договореностите с ООО „Газпром експорт“), които не бяха известни и съответно отразени в заявлението на “Булгаргаз“ ЕАД, внесено в КЕВР на 01.11.2021 г., се казва още в съобщението. 

Актуализираното заявление е за цена 93.19 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 47.65 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

„Булгаргаз“ ЕАД ще прилага цената от 93.19 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за месец ноември 2021 г. и за клиентите, сключили договори за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа по свободно договорени цени.

За сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през ноември 2021 г. надвишават 91 EUR/MWh.

С постигнатите договорености „Булгаргаз“ ЕАД за пореден път предприе всички необходими стъпки да защити своя интерес и този на клиентите си. Ползите от успешно проведените преговори отново достигат до българските потребители в тази безпрецедентна енергийна криза и недостиг на газ на Европа, се казва още в съобщението.

„Булгаргаз“ ЕАД ще продължи да полага всички усилия да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските газови пазари и през следващите ценови периоди, уточняват от дружеството.

Припомняме, че цената на природния газ за битовите потребители за ноември е по-ниска от тази за октомври. Поевтиняването идва след лек спад в цените на европейските пазари. 

Related posts

Разбиха група за шпионство, в нея участвали висши чиновници от Военното министерство и НС

Дани Тренчева

Университетски преподавател е арестуван за педофилия

admin

Михайлова: Мораториумът върху цените трябва да остане до края на април

Дани Тренчева

44 милиона лева отпусна правителството за купуване на нови училищни автобуси

admin

 Трайчо Трайков: Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу

admin

Спешните медици излизат на национален протест на 19 октомври

admin

Leave a Comment