19.04.2024
България

БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ

Партийните книжки ли да им гледаме, пита „Биволъ“ ресорният зам.-министър на земеделието.

Според Валентин Чамбов „няма да се убиват малките търговци“, свързвани с т.нар. дървена мафия

Българска социалистическа партия (БСП), от чиято квота е и министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов, ударно си назначава областните, общинските и др. кадри на местно ниво в държавните горски стопанства и предприятия, научи „Биволъ“ от източниците си сред местни бизнесмени, граждански активисти и уволнени от „Столетницата“ горски служители. Партийните книжки ли да им гледаме, пита „Биволъ“ зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов, според когото нямало такава тенденция. Той обаче признава, че на ръководни постове се назначават също и кадри от ДПС и ГЕРБ, когато са доказали са се „професионалисти“Лидерката на БСП Корнелия Нинова очаквано не отговори на обажданията ни.

Десетки нови кадри на БСП са назначени за последната година в горския сектор, като продължават да се назначават такива от „Столетницата“, както и често сред „калинките“ са и политически активисти от „опозиционните“ ГЕРБ и ДПС. Назначенията минават без конкурси, без да се спазват изискванията за ценз, за образование и професионален опит в съответния сектор на горското стопанство и земеделие, алармират източниците на „Биволъ“.

В Народното събрание единствено депутатът от ПП „Продължаваме промяната“ и бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев повдига темата, заради което министърът на земеделието Иван Иванов го обвинява във вмешателството в работата на управляващата коалиция.

Според депутата партията на Корнелия Нинова не желае да бори дървената мафия, а да поеме контрола над сектора. „Целта на БСП е овладяването на горските стопанства, превземането на показаните схеми от ГЕРБ и ДПС в полза на „Позитано“, коментира пред „Биволъ“ Александър Дунчев.

Като най-скандалните случаи той посочва партийното кадруване на „червените“ не само в ДГС Селище, но и особено в ДГС Алабак и ДЛС Чепино. Според него става дума за стопанствата, които са основните „герои“ в разследването на „Биволъ“ „Източват 100 млн. лв. годишно от горите“.

Скандалните назначения в ДГС Селище, ДГС Алабак и ДЛС Чепино

Сред последните назначения в ДГС Селище правят впечатление кадровика Красимир Перушински, който с брат си Мирослав се сочат за основните кадровици на БСП в горското стопанство. Техният братовчедът Тахир Мустафов Перушински пък е назначен за горски лесничей в ДГС Селище в началото на 2022 г.

Другият им братовчед – Мехмед Искендер е повишен на 8 април 2022 г. от организатор странична дейност в помощник-лесничей, където отговаря за дървата за местно население и изборите. За капак – контрол върху тях упражнява чичо им Мустава Перушински, който е горски инспектор в РДГ-Пазарджик.

Във велинградското ДГС Алабак новите горски кадри Иван ЧипиловГеорги Башкехайов и Пламен Стоев са членове едновременно на сдружение „Родопско настоятелство за родолюбие“ и на БСП.

Връзката на сдружението с БСП са видните му членове Венко Бозев – председател на общински съвет БСП Велинград и Тома Пачалов – зам. председател на БСП-Велинград. След “вземането на властта” от БСП, на 23 ноември 2021 г. Чипилов е назначен за директор на ДГС „Алабак“.

Цанко Хаджиев е назначен за зам.-директор на ДГС Алабак на 10 февруари 2022 г. На 16 май 2022 г. Башкехайов става старши лесничей, а Пламен Стоев – лесничей – началник на ЛСУ.

В ДЛС Чепино на 09 май 2022 г. за директор е назначен Николай Мишев – член на БСП Велинград в кв. Лъджене. В момента се чака съгласуване от ЮЦДП за назначаване в ДЛС Чепино и на Елена Веселинова – секретарката на председателя на БСП Велинград, служителка на ДЛС до 2012 г.

Сред последните назначения на БСП в ДЛС Чепино са близките до Венко Бозев –  Найден Петров, назначен преди дни за заместник-директор, системният администратор Росица Мечева, назначена края на 2021 г. и Иван Петаков, назначен наскоро за организатор на лова.

По думите на почтени горски служители от родопските стопанства, за да работиш в горите

ти трябва писмено одобрение от общинския председател, от областния координатор и от „Позитано“.

На 08 април 2022 г. заедно с новия директор на ЮЦДП е назначен и скандалноизвестният бивш директор на ИАГ – Григор Гогов, подал оставка след след разкрити мащабни незаконни сечи от Нова ТВ през 2017 г. За него източниците ни твърдят, че е „хибриден кадър на БСП и ДПС“. А в СЗДП в края на 2021 г. за директор на ДГС Годеч е назначен Антон Колдов, уволнен през 2017 г. от ДГС София, след същото разследване на Нова ТВ. Горските казват:

„Всеки може да работи в горското стопанство, като го записват задочно да кара горски-техникум, и така няма значение колко си образован и способен.“

Още партийни назначения в стопанствата и предприятията

За всички горски предприятия сигналът е, че неудобните кадри се уволняват безпринципно – едни с тривиалния мотив „заради финансово неизпълнение“, други – без мотиви. А новите назначения са изцяло партийни:

На 2 юни 2021 г. за нови членове на управителния съвет (УС) на Северозападното държавно предприятие са назначени Славей Тоширов, кандидат-кмет и лидер на общинската листа на БСП-Кнежа и Иван Ташков, за който се твърди, че е близък до БСП-Берковица – безпартиен кандидат кмет, бивш шеф на полицията в Монтана.

За директор на ДГС Ботевград е назначен петкратно уволнявания директор Борислав Котузов.

В Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) Димчо Радев е заменен от Мирослав Маринов (ДПС/ГЕРБ) заради „финансови пропуски по финансовия план за 2021 г“., преди да е готов отчетът за периода.

В Североизточно държавно предприятие (СИДП) на 10 януари 2022 г. за нов член на УС е назначен Ивайло Йорданов – член на Общинския съвет на БСП Шумен. Той е осъждан като бивш общински съветник и зам.-председател в Общински съвет Шумен – заменя друг също с временен договор до конкурс.

На 21 юни 2021 г. Веселин Пенчев е назначен за нов член на УС на СИДП, като е същевременно Областен председател на БСП Шумен.

Уволнената за нарушения от ДГС Горна Оряховица Диана Василева (ГЕРБ) – е назначена в ръководството на държавно ловно стопанство (ДЛС) „Черни Лом“ на 7 февруари 2022 г.

В Северно-Централното Държавно Предприятие (СЦДП) на 2 февруари 2022 г. за нов член на УС без конкурс е назначен адвокат Искрен Йотов, който е кандидат-депутат от БСП-Ловеч през 2013 г.

На 2 юни 2021 г. за нов член на УС на ЮЗДП е назначен Петър Петров, който е бивш председател на БСП-Кресна и е подал оставка общински съветник в Община Кресна.

На 17 февруари 2022 г. в УС е назначен без конкурс и Емил Колевичин, който е шеф на БСП-Разлог и бивш общински съветник. Той сменя сочения за човек на президента Румен Радев.

На 10 декември 2021 г. за нов зам.-директор на ЮЗДП е назначен Альоша Маков Даков, който е общински съветник от БСП.

В ДГС „Струмяни“ наскоро е назначен Росен Янев от ГЕРБ с 2 уволнения за злоупотреби.

В ДГС БлагоевградДГС Разлог и ДГС Елешница наскоро са назначени нови директори – Емил Солачки, Иван Гергов и Илия Клечов, които източниците в сектора окачествяват като „схемаджии“, а не като почтени професионалисти.

В ЮЦДП на 21 февруари 2022 г. за нов член на УС е назначен Милко Гавазов, който е общински лидер на БСП-Смолян. Той сменя Александър Нейчев, който пък е бивш кмет на Невестино от БСП, назначен на 02 юни 2021 г. без конкурс.

На 2 юни 2021 г. за нов член на УС на ЮЦДП е назначена Николина Чолакова, която е бивш общински съветник от БСП.

На 18 март 2021 г. за нов директор е назначен Асен Иванов, който е свързан с ДПС, работил в ДГС Михалково и ДЛС Извора.

В ДГС Смолян наскоро е назначен Станко Делиянчев, за който вече има сигнал за „извършване на схеми“ и на чиято дейност в момента се извършва икономическа проверка.

В ДЛС Извора е назначена Десислава Арнаудова, която е съпруга на кмета на Девин Здравко Иванов, подкрепен за поста от БСП и ДПС. Той е споменат в разследването на в. „Капитал“ – „Корените на властта“.

В СЗДП директорът Цветко Цветков, когото в сектора окачествяват като ръководител „с желязна финансова дисциплина“ е уволнен и заменен от директор „с най-лоши финансови резултати“ – Веселин Нинов – освободен ден преди това поради “неизпълнение на финансовия план”.

„Реабилитират се всички схемаджии – и още има, сега разбирате ли защо всичко в горите пак е мазало –

връщат компрометирани директори, които дори ГЕРБ е изхвърлил

– това е най-големият майтап“, възмущава се от назначенията Александър Дунчев.

Въпроси без отговори

Горските и еколозите задават логични въпроси, които би трябвало да бъдат отнесени към изпълнителната власт. „Защо вместо да се организират конкурси за постоянни членове с необходимата експертиза съгласно изискванията на чл. 21 от Закона за публичните предприятия, през последните месеци се назначават все нови и нови местни лидери на БСП без лесовъдски опит и в нарушение на законовите изисквания за партийна неутралност и недопускане на политическо влияние върху горските структури?“. Сред тях са назначените: Емил Колевичин в ЮЗДП, Милко Гавазов в ЮЦДП, Ивайло Йорданов в СИДП и Искрен Йотов в СЦДП.

Какви мерки ще предприеме министерството да се прекрати порочната практика уволненията и назначенията на ръководни кадри в горската система да се извършват непрозрачно и по политическа линия.

Назначенията се случват „по предложение“ и „дори под натиск“ от страна на кметове, депутати, областни управители,

вместо чрез прозрачни процедури и предварително оповестяване на потенциалните кандидати.

Първа ръка информация за такива назначения има за назначението на Диана Василева в ДЛС „Черни Лом“, която е уволнявана за нарушения, за двукратно уволнявания за нарушения Росен Янев в ДГС „Струмяни“, както и за петкратно уволнявания Борислав Котузов в ДГС „Ботевград“. Припомня се и казусът с Альоша Даков, който е общински съветник от БСП-София, без да има съществен опит в системата, за заместник-директор на ЮЗДП.

Питат също дали министерството ще предприеме мерки да не се допуска повече назначаване на директори или служители, които видимо са под диктата на партийните централи:

„Познава се по това, че въпросните служители са членове на БСП и често нямат опит“.

Пита се също кога ще бъдат пуснати конкурси за всички постове на членове на УС на шестте държавни горски предприятия, където понастоящем са назначени временно предимно областни партийни лидери на БСП.

Зам.-министър: Няма да убиваме търговците, които наричате дървена мафия

„Биволъ“ се свърза с близкия до БСП зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов.

Чамбов не отрича, че се назначават хора от БСП, въпреки че според него „такава тенденция няма“, понеже се спазвало законодателството за съответния образователен ценз.

„Ние партийните книжки ли да им искаме?“

„Назначени са 200 ръководителя в горския сектор, а Вие не можете да изброите повече от 15 – 20“.

Той предположи, че през последните 10 години позициите са заемани от кадрите на ГЕРБ, които към момента не отговарят на качествените изисквания за изпълнение на задачите, поставени от ръководството.

Това, че сега много от кандидатите били от БСП означавало, че може би са по-добре подготвени:

„Ами, явно отговарят (на изискванията – бел. ред.)…“.

„За всички ръководни длъжности има законови изисквания, които не може да бъдат пренебрегвани при заемането на позиция“, твърди още зам.-шефът на агроведомството.

Въпреки това, според него сигналът на горските и депутата Дунчев бил „много интересен“. Затова зам.-министърът от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов бил започнал проверката по случая: „Питайте него“.

Не можа да обясни Чамбов и защо хората, които в миналото са свързани с ДПС и ГЕРБ също са сред назначаваните от това политическо ръководство на министерството. Той предположи, че може би също са били добри „специалисти“.

Запитан от „Биволъ“ обаждат ли се областните и общинските „светила“ на БСП да кадруват в държавните предприятия и стопанства, зам.-министърът отсече:

„На мен ли да ми звънят? На мен никой не ми звъни!“.

Според него за 1,5 месеца в МЗХГ все още не е получавал сигнали за нередности в сектора, който му е в ресора.

Реформа не се очаква. Според зам.-министъра нямало да се ограничават „местните търговци“, за които „Биволъ“ писа, че масово изкупуват дървесината на „нулеви цени“, тоест  на началните цени на търговете, които са поне 2-3 под пазарните.

„Каква означава нулеви цени? Нулевата цена е начална цена. Кой го решава кое под пазарното и над пазарното?“, пита зам.-министърът.

„Извадени са 90 подписа на тези, които са против тази процедура от местните търговци, а има 1 500 търговеца, които искат да имат местни търговци!“.

Чамбов твърди, че следваща седмица щял да се събира Национален съвет по горите, на който щял да се обсъжда „пакетът от мерки, който земеделското министерство предлага“.

Питаме има ли властта политическа воля за преборване на дървената мафия. „Зависи кое разбирате под тази дума. Ако говорите за темата, която повдигате, да спрем местните търговци, не нямаме политическата воля – това ще бъде разисквано, но не, няма такава воля“, признава Чамбов.

„Малките търговци да бъдат убити, защото такова е желанието на Александър Дунчев – законът ще бъде спазен в цялата му строгост“, твърди още заместникът на Иван Иванов.

„Две каруци и един трион“: Псевдопроверките на агроведомството 

Земеделското ведомство не спира да се хвали с „проверките“, които извършва в горския сектор. „Повече от 4 200 инспекции извършиха инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите“, гласи прессъобщението на сайта на МЗХГ от 1 юни 2022 г.

В него пише, че проверките са реализирани в периода между 27 и 30 май включително, като „в резултат от тях са съставени 35 акта и 9 констативни протокола“.

Твърди се, че служителите в държавните предприятия са извършили общо 1 969 проверки по Закона за горите (ЗГ): „Под контрол са преминали 942 обекти за добив на дървесина, 728 – превозни средства, 7 ловци, 28 риболовци и на 264 други физически лица“. Съставени били едва 15 акта.

Другата част звучи направо скандално смешно като за хвалби, не знаехме че дървената мафия няма ТИР-ове, а ползва „класическите“ средства за превоз на заграбеното: „задържани са 32,47 пространствени куб. м дърва,

едно моторно превозно средство, две каруци и един моторен трион“.

Това няма как да не ни звучи като песента на „Ъпсурт“ за „двеста марки и едно прасе“, дори римата е съзвучна в голямата си част.

В същия период горските инспектори от регионалните дирекции по горите (РДГ) в страната били „извършили общо 2 243 проверки“: „Инспектирани са 198 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 309 обекта за добив на дървесина, 943 превозни средства, транспортиращи дървесина, 52 риболовци и 741 физически лица“.

Резултатите пак са направо жалки: „служителите на РДГ са съставили общо 9 констативни протокола и 20 акта за установени административни нарушения по ЗГ“.

Установените с актове нарушения били „за добив на дървесина на немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS–устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други“.

Горските служители от РДГ–София съставили цял „акт за административно нарушение по ЗГ на фирма, извършваща дърводобив“. Нарушението е констатирано при извършване на проверка по сигнал в държавна горска територия, в землището на  с. Свидня, община Своге.

Инспектиращите установили в сечището, за което има издадено позволително за сеч незаконен добив на 87 бр. немаркирани в основата им с контролна горска марка дървета от бук с общ обем от 42 плътни кубически метра дърва.

Работата по изясняване на обстоятелствата по случая продължавала, като за установеното административно нарушение бил съставен акт по ЗГ на юридическото лице, на което е

„разрешен добива на дървесина от обекта, с издаденото позволително за сеч“.

МЗХГ припомня, че съгласно нормативната уредба, в срока на действие на издаденото позволително за сеч на фирмата, извършваща дърводобив, „отговорността за извършване на сеч на маркирани дървета е върху наетия от нея лицензиран лесовъд“.

За същия период от време три екипа горски служители проверили общо 189 превозни средства, натоварени с дървесина на трите постоянни контролни горски пункта в района на РДГ–Пазарджик.

Резултатите пак са скандално нищожни: „констатирани са две нарушения на горското законодателство“. Съставени били „два акта на водачите на два товарни автомобила, превозващи дървесина, които не са били оборудвани с GPS проследяващо устройство“.

С такива повърхностни резултати от многобройните уж проверки обаче надали дървената мафия може да бъде победена. „От 10 проверки установихме 8 крупни нарушения само последните два месеца“, коментира „контролната“ дейност на ведомството на Иван Иванов Александър Дунчев.

„Тоест проверки се правят само там, където няма проблеми“.

„Защо Министерството и ИАГ не откриват фалшивите марки по отсечените пъни в обектите, на които аз отивам?“, пита депутатът.

Според него точно с тези обекти „са свързани с мощни фирми с политически протекции, без да ги проверяват щателно“.

Related posts

България се запасява с 11 млн. таблекти калиев йодид

Важно за шофьорите

admin

„Автомагистрали“ има трима нови шефове

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин за да живее нормално

Дани Тренчева

Учен: До Коледа смъртните случаи от COVID-19 може да станат 7 пъти повече

Дани Тренчева

Герджиков: Изходът от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към СУ

Дани Тренчева

Leave a Comment