27.07.2024
Без категория Свят

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

По последни данни броят на загиналите в Турция и Сирия след катастрофалното земетресение от миналия понеделник е достигнал 33 181 души.

Броят на загиналите в Турция е нараснал до 29 605 души, съобщи турският координационен център за извънредни ситуации SAKOM в неделя.

В Сирия общият брой на загиналите е 3576, от които 2168 в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, по данни на групата за гражданска защита „Белите каски“, и 1408 смъртни случая в контролираните от правителството части на Сирия, съобщават сирийските държавни медии, позовавайки се на здравното министерство в събота.

Белите каски, които обявиха края на операциите по издирване и спасяване в петък, заявиха пред CNN в събота, че общият брой на загиналите се очаква да бъде много по-голям.

Турската агенция за бедствията съобщи, че над 32 000 души от турски организации работят по издирването и спасяването. Освен това има 8 294 международни спасители.

Часовникът тиктака и надеждите, че под развалините все още има живи хора, бавно намаляват.

В същото време спасителите в Сирия критикуват международната реакция на бедствието. Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координатор на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс заяви, че светът е „подвел хората в Северозападна Сирия“.

„Те с право смятат, че са изоставени. Те чакаха международна помощ, която така и не пристигна“, казва той.

Исмаил ал-Абдула от „Белите каски“ заяви пред кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил, че ръцете на международната общност са „целите в кръв“.

Съобщава се обаче и за някои сблъсъци и в петък Службата на ООН за правата на човека призова всички участници в засегнатия район – където действат кюрдски бойци и сирийски бунтовници – да позволят хуманитарен достъп.

В Сирия, където годините на конфликт са опустошили здравната система, а части от страната все още са под контрола на бунтовниците, помощта пристига бавно.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус отпътува в събота с полет, пълен със спешно медицинско оборудване, за пострадалия от земетресението град Алепо.

Тедрос обиколи пострадалите райони на града, като написа в Twitter: „Съкрушен съм, когато виждам условията, в които се намират оцелелите – мразовито време и изключително ограничен достъп до подслон, храна, вода, отопление и медицински грижи„.

Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не прилага строителните разпоредби и не е похарчило по предназначение специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г., с цел да сградите да бъдат направени по-устойчиви на трусове.

От своя страна Ердоган заяви, че опозицията лъже и разпространява клевети, за да опетни правителството, като пречи на инвестициите, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от нея общини.

През 2022 г. Турция падна до 101-о място в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International. За сравнение, десет години по-рано – през 2012 г., тя се нареждаше на 54 място от 174 държави.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Нова хулиганска проява на Волен Сидеров

admin

Австрия прие задължителната ваксинация

Дани Тренчева

Властите в Гърция удължиха с една седмица всички Covid ограничения

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Общо зарядно устройство: единен стандарт в ЕС до есента на 2024 г.

Благовещение е – празникът на най-голямото чудо на живота

admin

Leave a Comment