09.12.2022
Covid-19

Богдан Кирилов: През май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

„На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност срещу настоящите варианти на вируса. Има информация за поява на такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на май не се очаква да има от нея в ЕС и нейните членки“. Това каза в ефира на „Твоят ден“ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Той информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над 8.3 милиона дози, приложените са 4.1 млн. У нас са налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

„В началото на месеца получихме и от ваксинатана на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500 – тя се препоръчва за първа и втора доза“, добави той.

„Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксина и бустерна доза от РНК-ваксина, условието е да са минали три месеца“, поясни Кирилов.

Той подчерта, че бустерите са високо ефективни и срещу Омикрон.

За адаптираната ваксина той разясни, че в момента усилията са насочени към едновалентна с цел да се противодейства на Омикрон. Другият вариант е да се създаде многовалентна ваксина, която да въздейства на много варианти.

„България ще получи адаптирана ваксина едновременно с всички държави членки на ЕС“, категоричен бе той.

Кирилов коментира и твърденията за смъртни случаи у нас след ваксинация, като информира, че има девет такива съобщения, но не е доказана причинно-следствена връзка.

„Ваксината на този етап е най-ефективният механизъм за предпазване от COVID“, заключи той.

Related posts

8 012 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

В Благоевград вече върлува „Делта плюс” вариантът

Дани Тренчева

Фармацевтите ще получават по 10 лв. за обработена рецепта за COVID-19

Дани Тренчева

Неваксинираните в Италия ще бъдат лишени от ресторанти, спорт и култура

Дани Тренчева

Прокуратурата в Атина разследва медици за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Отпуснаха 10 млн. лв за медицински кислород и азот за болниците

Дани Тренчева

Leave a Comment