29.05.2024
Covid-19

Богдан Кирилов: През май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

„На този етап в страната има достатъчно налични ваксини, както и в целия Европейски съюз. Сега се акцентира върху разработването на адаптирани ваксини, които да бъдат с по-висока ефикасност срещу настоящите варианти на вируса. Има информация за поява на такава ваксина през месец март. Според мен това не е реалистично. Преди началото на май не се очаква да има от нея в ЕС и нейните членки“. Това каза в ефира на „Твоят ден“ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ.

Той информира, че от началото на ваксинационната кампания в България са доставени над 8.3 милиона дози, приложените са 4.1 млн. У нас са налични от четирите разрешени за употреба ваксини.

„В началото на месеца получихме и от ваксинатана на AstraZeneca, от която в момента са налични 4 500 – тя се препоръчва за първа и втора доза“, добави той.

„Има сериозен опит в света от комбиниране в посока първична ваксинация с аденовирусна ваксина и бустерна доза от РНК-ваксина, условието е да са минали три месеца“, поясни Кирилов.

Той подчерта, че бустерите са високо ефективни и срещу Омикрон.

За адаптираната ваксина той разясни, че в момента усилията са насочени към едновалентна с цел да се противодейства на Омикрон. Другият вариант е да се създаде многовалентна ваксина, която да въздейства на много варианти.

„България ще получи адаптирана ваксина едновременно с всички държави членки на ЕС“, категоричен бе той.

Кирилов коментира и твърденията за смъртни случаи у нас след ваксинация, като информира, че има девет такива съобщения, но не е доказана причинно-следствена връзка.

„Ваксината на този етап е най-ефективният механизъм за предпазване от COVID“, заключи той.

Related posts

COVID-19: Германия въвежда нови правила за карантинираните

Дани Тренчева

Засилват контрола по спазването на COVID мерките в София

Дани Тренчева

11 049 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Национален протест на собственици на заведения в Гърция

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

293 нови случая на коронавирус и 13 починали през последното денонощие в България

Leave a Comment