22.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевград излиза на протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”

Гражданска инициатива „ЗаБлагоевград“ организира протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”!

Протестът е срещу спорното решение на Общински съвет – Благоевград от 16 септември 2022 г. за поемането на общински дълг в размер на 17.4 млн. лв. за „реконструкция“ на парк „Бачиново“ и строеж на луксозен аквапарк. Решението е неочаквано и изненадващо след като същото предложение вече беше отхвърлено на редовна сесия на 27 май 2022 г.  Предложението е внесено от група общински съветници на 16 септември 2022 г. буквално минути преди началото на извънредно заседание. На самото заседание не бяха допуснати изказвания на граждани.

Решението на ОбС от 16.09.22 г. е незаконосъобразно, съгласно чл. 13 от Закона за общинския дълг, според който само „кметът на общината има правомощията да внася предложенията за поемане на дългосрочен и краткосрочен дълг, които се разглеждат и одобряват от общинския съвет“ и не съдържа всички реквизити съгласно чл. 14 на същия закон.

Решението също така противоречи и на чл. 95, ал. 3 от действащия Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, т.к. същият постановява, че предложение за решение, по което общинският съвет се е произнесъл може да се внесе за повторно разглеждане, само ако са настъпили нови обстоятелства, каквито не са видни от мотивите, с които е внесено предложението на извънредната сесия на 16.09.2022 г.

В тази връзка, група граждани от гражданска инициатива „ЗаБлагоевград“ организираме протест срещу непрозрачното и незаконно решение на Общински Съвет – Благоевград. Към текущия момент, 316 души за заявили интерес към събитието. Линк към поканата за протеста във Facebook: https://www.facebook.com/events/776949320256997

Също така, инициативен комитет от граждани стартира подписка за провеждането на местен референдум, на който гражданите да могат да решат дали Община Благоевград да поеме колосалния дълг от 17.4 млн. лв. Линк към публикация по темата: https://www.facebook.com/for.blagoevgrad/posts/pfbid0JgwbNoyd6DwtrqPF23PNpbB5r441vHfYxZoSwh4LcNb5rzEfc9euGiqpETssNaoxl
Информацията за събитието бе разпратена до медиите от Мартин Марчев, от гражданска инициатива „ЗаБлагоевград“

Related posts

Красимир Герчев оспорва решението на ОИК – Разлог за предсрочното прекратяване на пълномощията му

Петър Петров

Подаръци от кмета на община Симитли Апостол Апостолов за всички деца в детските градини в общината

admin

Пролетта подрани в Центъра за настаняване от семеен тип в село Брежани

admin

38 сигнала за отводняване получени след поройния дъжд в Благоевград , участък от бул. „Дим. Солунски“ все още оцепен

Благоевград е домакин на първото по рода си изложение за животни от български ферми

admin

Няма да има референдум по въпроса дали община Благоевград да изтегли заем от над 17 млн. лева

admin

Leave a Comment