30.09.2022
България

Бизнесът напусна среща за доходите заради поведението на синдикатите

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева

Представителите на бизнеса напуснаха обидени организираната от вицепремиера Гълъб Донев среща с тях и синдикатите, която имаше за цел да се обсъдят доходите до края на тази и през следващата година.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите. „Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев.

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

Източник: БНР

Related posts

Днес църквата почита св.свмчк.Власий – Власовден

Дани Тренчева

Каримански: Бюджетът влиза за обсъждане в НС в края на януари

Дани Тренчева

Христо Иванов: ГЕРБ не са партия, а кооперация за осигуряване на взаимна безнаказаност

Официално: Омикрон и подвариантите му вече доминират в България

Дани Тренчева

Над половин тон гориво без документи за произход иззе полицията в Свиленград

admin

Спецпрокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на депутат

Дани Тренчева

Leave a Comment