15.06.2024
България

Бизнесът напусна среща за доходите заради поведението на синдикатите

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева

Представителите на бизнеса напуснаха обидени организираната от вицепремиера Гълъб Донев среща с тях и синдикатите, която имаше за цел да се обсъдят доходите до края на тази и през следващата година.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите. „Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев.

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

Източник: БНР

Related posts

Правосъдното министерство: Готови сме с корекцията по Плана за възстановяване

Дани Тренчева

Готви ли ни изненада Малък Сечко: Времето през следващите дни

admin

Спор провали първото заседание на работната група за зеления сертификат

Дани Тренчева

Ученици и учители получават психологическа подкрепа по телефона

Дани Тренчева

МОН с важна информация за новата учебна година

admin

След повече от два часа дебати, депутатите приеха наименованието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс

admin

Leave a Comment