22.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада Темида

Бившият шеф на КАТ-Благоевград влиза в съда за подкуп, имотна облага и незаконно оръжие

Бившият шеф на КАТ в Благоевград Данаил Стоицов влиза в съда.

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу него, като той и привлечен към наказателна отговорност за незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага и подкуп.

От 2016 г. обвиняемият Стоицов заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Благоевград. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

В хода на разследването е било установено, че в кабинета си обвиняемият държал късоцевно огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Стоицов нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ обвиняемият имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода февруари 2018 г. – май 2018 г. в качеството си на длъжностно лице неколкократно нарушавал и не изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.

С действията си Стоицов целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

В качеството си на длъжностно лице поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

На Стоицов е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Related posts

Пожар във ферма в Якоруда

admin

Дванадесетокласниците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха Международния ден за борба срещу ХИВ и СПИН

Дани Тренчева

Удари последният училищен звънец за дванадесетокласниците в Симитли

admin

Шефът на РЗИ д-р Калоянов предлага учениците от общините Благоевград, Сандански и Кресна да се обучават онлайн и следващата седмица

Дани Тренчева

Увеличават цените за автобусни билети в района на Разлог – Банско – Гоце Делчев

Дани Тренчева

Задържаха трима мъже и пет жени за побой в Банско

Дани Тренчева

Leave a Comment