21.07.2024
Covid-19 Свят

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Очаква се промените да бъдат приети най-късно в началото на следващата година

Белгийските власти ще приемат решение от 1 април догодина неваксинираните срещу COVID здравни работници в страната да губят права за упражняване на професията. Това съобщават местни медии, като уточняват, че законопроектът е бил представен в парламента от министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук.

Очаква се промените да бъдат приети най-късно в началото на следващата година и да засягат лекарите, медицинските сестри, санитарите, спасителите, служителите в спешната помощ и аптекарите. Министърът е уточнил, че повечето от белгийските здравни работници вече са ваксинирани. Медиите отбелязват, че решението дали да се въведе задължителна ваксина за други категории служители ще се взима на общинско равнище.

Предвижда се днес белгийските здравни власти да вземат решение за поставяне на допълнителна доза ваксина на хората, които са били имунизирани с препаратите на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) и AstraZeneca. Медиите отбелязват, че Германия е предприела такава стъпка от септември.

Статистиката сочи, че от около 9 млн. ваксинирани пълнолетни жители на Белгия, едва 400 хиляди са получили ваксината на „Янсен“ и 1,5 млн. – на AstraZeneca. Белгийските власти прекратиха използването на тези две ваксини след съобщения за образуване на тромбози, водещи до смърт.

Предвижда се допълнителните дози да бъдат от ваксините на Pfizer и Moderna. Преди дни Белгия реши да осигури и ваксината на „Новавакс“ за хората, проявили алергии към тези два препарата. 

Източник: БТА

Related posts

Минималната заплата в ЕС: Под 1000 евро в 13 страни, над 1500 евро – в други шест

Дани Тренчева

Разбиха канал за фалшиви сертификати в Италия

Дани Тренчева

Чехия и Словакия облекчават ковид мерките

admin

Лекари: И Омикрон може да доведе до дълъг COVID

Дани Тренчева

ЕС ще разполага с достатъчно ваксини за допълнителни дози до края на март 2022г.

Дани Тренчева

14% от взетите проби за COVID-19 са положителни

Дани Тренчева

Leave a Comment