23.01.2022
Covid-19 Свят

Белгия ще отнема правата на неваксинирани здравни работници

Очаква се промените да бъдат приети най-късно в началото на следващата година

Белгийските власти ще приемат решение от 1 април догодина неваксинираните срещу COVID здравни работници в страната да губят права за упражняване на професията. Това съобщават местни медии, като уточняват, че законопроектът е бил представен в парламента от министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук.

Очаква се промените да бъдат приети най-късно в началото на следващата година и да засягат лекарите, медицинските сестри, санитарите, спасителите, служителите в спешната помощ и аптекарите. Министърът е уточнил, че повечето от белгийските здравни работници вече са ваксинирани. Медиите отбелязват, че решението дали да се въведе задължителна ваксина за други категории служители ще се взима на общинско равнище.

Предвижда се днес белгийските здравни власти да вземат решение за поставяне на допълнителна доза ваксина на хората, които са били имунизирани с препаратите на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) и AstraZeneca. Медиите отбелязват, че Германия е предприела такава стъпка от септември.

Статистиката сочи, че от около 9 млн. ваксинирани пълнолетни жители на Белгия, едва 400 хиляди са получили ваксината на „Янсен“ и 1,5 млн. – на AstraZeneca. Белгийските власти прекратиха използването на тези две ваксини след съобщения за образуване на тромбози, водещи до смърт.

Предвижда се допълнителните дози да бъдат от ваксините на Pfizer и Moderna. Преди дни Белгия реши да осигури и ваксината на „Новавакс“ за хората, проявили алергии към тези два препарата. 

Източник: БТА

Related posts

СЗО с мрачна прогноза: До март 2022 г. от COVID-19 ще си отидат още 700 000 души

Дани Тренчева

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Дани Тренчева

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

Дани Тренчева

10 области у нас вече са в жълтата зона

Дани Тренчева

Фалшиви COVID сертификати от България плъзнаха из Гърция

Дани Тренчева

Падащите температури в Европа вдигат цените на тока

Дани Тренчева

Leave a Comment