25.04.2024
Свят

Белгия въвежда четиридневна работна седмица

След продължили седмици дебати правителството на Белгия взе решение за промени в трудовото законодателство на страната, които предоставят по-голяма гъвкавост и възможност за четиридневна работна седмица.

„Преживяхме две трудни години. С това споразумение даваме зелена светлина за икономика, която е по-иновативна, устойчива и цифрова. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни“, заяви министър-председателят Александър Де Кро.

„Периодът на Covid ни принуди да работим по-гъвкаво – пазарът на труда трябва да се адаптира към това“, каза той пред журналисти след постигнатото между министрите споразумение за промените.

Четиридневната работна седмица е промяната, която прави най-силно впечатление. Тя ще позволи на служителите да отработват 38 часа в рамките на четири дни вместо на пет, което ще даде възможност за постоянни дълги уикенди или един ден за отглеждане на дете. И всичко това без никакво намаление на заплатата.

Принципът на гъвкавост, който носи, ще позволи на служителя да работи повече часове през една седмица и по-малко през следващата.

„Това трябва да става по искане на служителя, като в случай на отказ работодателят трябва да предостави солидни основания“, заяви министърът на икономиката Пиер-Ив Дерман. Това означава, че на практика подобна гъвкавост би била възможност само за работещите в големи компании, където натоварването може да бъде преразпределено по-лесно.

Компаниите с повече от 20 служители трябва да спазват правото на прекъсване на връзката, както беше въведено за федералните държавни служители на 1 февруари. Служителите вече няма да са длъжни да отговарят на обажданията на шефа си след края на нормалното работно време. И в този случай трябва да се сключат споразумения със синдикатите.

Наблюдателите очакват тя да влезе в сила около средата на тази година.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) средната продължителност на обичайната работна седмица в Белгия е 35,5 часа. За сравнение, във Франция работната седмица е 36,5 часа, в САЩ – 38,7 часа, а във Великобритания – 36,3 часа.

Белгия последва примера на държави като Исландия и Япония, които миналата година тестваха въвеждането на четиридневна работна седмица.

Други реформи, договорени от белгийското правителство, включват индивидуален достъп на служителите до обучение и тестова програма, позволяваща нощен труд за служителите в сектора на електронната търговия.

„Инвестирането в обучение създава по-квалифицирани служители, които имат по-голяма стойност на пазара на труда. Това е от полза и за компанията в този бързо променящ се свят“, подчерта Дерман. Фирмите трябва всяка година да стартират план за обучение.

Предвижда се и възможност за по-бърза смяна на работните места. „Пазарът на труда се развива бързо, затова трябва да направим така, че хората да могат да сменят работата си по-бързо и по-лесно“, каза Де Кро. Това ще направи работната сила в Белгия по-динамична. Хората ще могат да започнат нова работа и по време на срока на предизвестие.

Очаква се новият законопроект да бъде представен на социалните партньори за евентуални корекции, след което ще бъде окончателно одобрен и внесен за гласуване в парламента. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Дани Тренчева

Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

Дани Тренчева

Турските власти заловиха 63 кг наркотик, внесен нелегално от България

Дани Тренчева

Великобритания с готовност да отпусне на Украйна до 500 млн. долара

Дани Тренчева

Украйна: Беларус се присъедини към руската инвазия, Лукашенко отрича

Дани Тренчева

Снежна блокада в Япония, хиляди са без ток

Дани Тренчева

Leave a Comment