04.02.2023
Covid-19 Свят

Безплатен телефон за всички ваксинирани украинци над 60 години

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ваксинираните срещу ковид украинци на възраст над 60 години ще получат безплатен смартфон и преференциална тарифа, предаде ТАСС.

„Преди две години започнахме курсове по цифрова грамотност за възрастни хора, а през пролетта ще стартираме нова широка правителствена програма. Всички желаещи ваксинирани украинци над 60-годишна възраст ще получат безплатно висококачествен, модерен смартфон и преференциална тарифа“, каза Зеленски на форума „Дия съмит“.

На събитието екип на украинското министерство на дигиталната трансформация представи повече от 10 нови цифрови услуги, сред които промяна на мястото на регистрация, услуги за пенсионери и шофьори и нови известия в програмата „Дия“. Беше представен също специален данъчен режим за сектора на информационните технологии, както и други цифрови проекти.
В момента в Украйна е в ход програмата „еПоддръжка“, която предвижда изплащането на 1000 гривни (около 35 долара) на ваксинираните украинци. Тази седмица правителството ще реши дали да разшири нейния обхват.

Понастоящем всички украинци на възраст над 14 години с две поставени дози ваксина могат да получат 1000 гривни от държавния бюджет. За целта е необходимо те да разполагат с ковид сертификат в мобилното приложение „Дия“.

Източник: БТА

Related posts

Учениците от 5-и до 12-и клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Дани Тренчева

Реакцията на света след решението на Москва

Дани Тренчева

1 920 нови случая на коронавирусна инфекция са потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 539

admin

Киев: Русия отказва да води преговори

Дани Тренчева

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment