31.01.2023
Covid-19 България

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

„Всички оптимистични очаквания, че сме достигнали пика на тази Covid вълна се провалиха за момента. … Политическата криза и поведението на почти всички политици доведоха до умора в хората, която води до безразличие“. Този коментар направи пред БНР Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Той подчерта, че, когато се появиха ваксините срещу Covid-19 България не е била сред най-скептичните страни по отношение на тях:

„Ние бяхме горе-долу като страните от Европа по недоверие към ваксините, французите и испанците дори бяха преди нас по недоверие, американците бяха преди нас по скептицизъм. След това развитите държави успяха да направят едни добри кампании за обяснение и за убеждаване на хората. Испанци и италианци покачиха доверието, а ние останахме на същото ниво“.

Според него около 20% са антиваксърите в България, които категорично заявяват, че няма да си поставят ваксина срещу Covid-19 и този процент няма толкова голяма тежест.

„Трудната ситуация, в която попаднаха в пандемията медиите заради спада на рекламните потоци и политическата криза, доведе до това, че те допуснаха едно огромно говорене срещу пандемията и срещу ваксините. Такова говорене няма никъде, дори в развиващите се страни“.

Мнението му е, че локдаунът е мярка, която по политически причини в момента е трудно да бъде приета като решение.

Експертът сравни първото място в света на България по смъртност от Covid с първото място, което би могла да заеме по говорене срещу ваксините.

Безлов беше категоричен, че въвеждането на зелен сертификат е много закъсняло, а е трябвало да бъде въведен още през лятото:

„Ние се превърнахме в един социално-медицински експеримент и всички чакат да видят какво ще се случи с тези, които имат 20% ваксинирани при Делта варианта. И то се случи, това беше предсказано това, което се случи“.

По думите на Тихомир Безлов не е обяснимо защо у нас не се показва по телевизиите тежкото положение, в което са болниците, както румънските медии показват. Според него това е заради политическата конюнктура в момента в България.

Той предложи да се използва възможността да се договори лечение на български пациенти в европейски страни, нещо, което Румъния направи, защото сега здравната система в страните от ЕС не е така натоварена, както беше при предходните вълни на пандемията.

Related posts

3020 са заразените с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Проф. Маргарита Апостолова: Хората с определен брой антитела могат да получат зелен сертификат

Дани Тренчева

467 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие

admin

Честваме Преп. Мелания Римлянка

Дани Тренчева

КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Дани Тренчева

Мирослав Иванов: С вота на недоверие ГЕРБ цели да се докопа отново до властта

Leave a Comment