22.09.2023
Covid-19 България

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

„Всички оптимистични очаквания, че сме достигнали пика на тази Covid вълна се провалиха за момента. … Политическата криза и поведението на почти всички политици доведоха до умора в хората, която води до безразличие“. Този коментар направи пред БНР Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Той подчерта, че, когато се появиха ваксините срещу Covid-19 България не е била сред най-скептичните страни по отношение на тях:

„Ние бяхме горе-долу като страните от Европа по недоверие към ваксините, французите и испанците дори бяха преди нас по недоверие, американците бяха преди нас по скептицизъм. След това развитите държави успяха да направят едни добри кампании за обяснение и за убеждаване на хората. Испанци и италианци покачиха доверието, а ние останахме на същото ниво“.

Според него около 20% са антиваксърите в България, които категорично заявяват, че няма да си поставят ваксина срещу Covid-19 и този процент няма толкова голяма тежест.

„Трудната ситуация, в която попаднаха в пандемията медиите заради спада на рекламните потоци и политическата криза, доведе до това, че те допуснаха едно огромно говорене срещу пандемията и срещу ваксините. Такова говорене няма никъде, дори в развиващите се страни“.

Мнението му е, че локдаунът е мярка, която по политически причини в момента е трудно да бъде приета като решение.

Експертът сравни първото място в света на България по смъртност от Covid с първото място, което би могла да заеме по говорене срещу ваксините.

Безлов беше категоричен, че въвеждането на зелен сертификат е много закъсняло, а е трябвало да бъде въведен още през лятото:

„Ние се превърнахме в един социално-медицински експеримент и всички чакат да видят какво ще се случи с тези, които имат 20% ваксинирани при Делта варианта. И то се случи, това беше предсказано това, което се случи“.

По думите на Тихомир Безлов не е обяснимо защо у нас не се показва по телевизиите тежкото положение, в което са болниците, както румънските медии показват. Според него това е заради политическата конюнктура в момента в България.

Той предложи да се използва възможността да се договори лечение на български пациенти в европейски страни, нещо, което Румъния направи, защото сега здравната система в страните от ЕС не е така натоварена, както беше при предходните вълни на пандемията.

Related posts

Одобриха още 40 млн. лв. за ученически антигенни тестове

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Прогноза за времето

admin

Втора мистериозна смърт във фолк триото „Спасителките“

admin

Над 8 500 души в България умират на година заради мръсен въздух

Дани Тренчева

Полицаят задържан за трафик на мигранти вече е обвиняем

admin

Leave a Comment