28.11.2023
112 Благоевград Гърмен Кресна Петрич Пулсът на Югозапада Симитли

Бедствено положение в пет общини в Благоевградска област

Пет са вече общините в Благоевградска област, които обявиха бедствено положение заради тежките последствия от обилните дъждове. Придошлите води на големите реки Струма и Места, както и  техни притоци, отнесоха водопроводи и  мостове, подкопаха пътища, наводниха сгради и земеделски земи 

Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград, а вече и Кресна са общините в бедствена ситуация. На много места  има подкопани  или затрупани от камъни и кал пътища. Тази сутрин от силните води на река Струма подаде моста към благоевградските села Покровник и Падеш. 

Осигурен е алтернативен маршрут за автомобилите към и от града. Докато се борят с водната стихия десетки населени места останаха без питейна вода заради скъсани водопроводи. 

Сериозен е проблемът в Петрич, където екипите не могат да стигнат до  основните резервоари и помпени станции. Над 30 метра от главния водопровод на Кресна е отнесен от водите в Пирин, каза кметът на общината Николай Георгиев, който посочи, че градът е без питейна вода.

Тежка остава ситуацията в община Гърмен. Река Места отнесе висящия над реката  водпровод, който захранва осем населени места :

„Ситуацията е критична, бедстват на 10 000 души. Училища, детски градини вероятно ще се наложи да се затворят“, каза кметът Феим Иса, който поиска спешна помощ от държавата за възстановяване на огромните щети.

Няма как да се справим с този изключително тежък проблем, допълни той. 

Източник: БНР

Related posts

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Убийство след скандал в Слънчев бряг

admin

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Образователни медиатори към Община Благоевград и доброволци преброяват кучетата в ромската махала

Дани Тренчева

9 загинали след бомбардировка на летище в Украйна

Дани Тренчева

Leave a Comment