25.01.2022
112 Благоевград Гърмен Кресна Петрич Пулсът на Югозапада Симитли

Бедствено положение в пет общини в Благоевградска област

Пет са вече общините в Благоевградска област, които обявиха бедствено положение заради тежките последствия от обилните дъждове. Придошлите води на големите реки Струма и Места, както и  техни притоци, отнесоха водопроводи и  мостове, подкопаха пътища, наводниха сгради и земеделски земи 

Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград, а вече и Кресна са общините в бедствена ситуация. На много места  има подкопани  или затрупани от камъни и кал пътища. Тази сутрин от силните води на река Струма подаде моста към благоевградските села Покровник и Падеш. 

Осигурен е алтернативен маршрут за автомобилите към и от града. Докато се борят с водната стихия десетки населени места останаха без питейна вода заради скъсани водопроводи. 

Сериозен е проблемът в Петрич, където екипите не могат да стигнат до  основните резервоари и помпени станции. Над 30 метра от главния водопровод на Кресна е отнесен от водите в Пирин, каза кметът на общината Николай Георгиев, който посочи, че градът е без питейна вода.

Тежка остава ситуацията в община Гърмен. Река Места отнесе висящия над реката  водпровод, който захранва осем населени места :

„Ситуацията е критична, бедстват на 10 000 души. Училища, детски градини вероятно ще се наложи да се затворят“, каза кметът Феим Иса, който поиска спешна помощ от държавата за възстановяване на огромните щети.

Няма как да се справим с този изключително тежък проблем, допълни той. 

Източник: БНР

Related posts

Благотворителен турнир „За купата на Община Благоевград“ в помощ на ученик от XI ОУ „Христо Ботев“

Дани Тренчева

Родители подават масово декларации за онлайн обучение в Благоевград

Дани Тренчева

След жестокото убийство в Тервел: Бившият съпруг на жертвата имал забрана да я доближава

Дани Тренчева

Акция на полицията в Петрич срещу разпространението на наркотици

Дани Тренчева

Модерен търговски център в Сандански ще отвори врати, на мястото на ГУМ. Кметът Стоянов подписа договора за концесия днес

admin

ЗАПОЧНА РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ОБХОДНОТО ТРАСЕ НА БАНСКО

admin

Leave a Comment