29.05.2024
112 Благоевград Гърмен Кресна Петрич Пулсът на Югозапада Симитли

Бедствено положение в пет общини в Благоевградска област

Пет са вече общините в Благоевградска област, които обявиха бедствено положение заради тежките последствия от обилните дъждове. Придошлите води на големите реки Струма и Места, както и  техни притоци, отнесоха водопроводи и  мостове, подкопаха пътища, наводниха сгради и земеделски земи 

Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград, а вече и Кресна са общините в бедствена ситуация. На много места  има подкопани  или затрупани от камъни и кал пътища. Тази сутрин от силните води на река Струма подаде моста към благоевградските села Покровник и Падеш. 

Осигурен е алтернативен маршрут за автомобилите към и от града. Докато се борят с водната стихия десетки населени места останаха без питейна вода заради скъсани водопроводи. 

Сериозен е проблемът в Петрич, където екипите не могат да стигнат до  основните резервоари и помпени станции. Над 30 метра от главния водопровод на Кресна е отнесен от водите в Пирин, каза кметът на общината Николай Георгиев, който посочи, че градът е без питейна вода.

Тежка остава ситуацията в община Гърмен. Река Места отнесе висящия над реката  водпровод, който захранва осем населени места :

„Ситуацията е критична, бедстват на 10 000 души. Училища, детски градини вероятно ще се наложи да се затворят“, каза кметът Феим Иса, който поиска спешна помощ от държавата за възстановяване на огромните щети.

Няма как да се справим с този изключително тежък проблем, допълни той. 

Източник: БНР

Related posts

/НА ЖИВО/ Пресконференция на ЗаБлагоевград по темата за референдума за Бачиново

admin

С нескрита арогантност и наглост бившата зам. кметица Хр. Шопова ще строи в отнет в мандата на любимия и Ат. Камбитов парцел

Дани Тренчева

ЧЕЗ предупреждава за възможни прекъсвания на електрозахранването в община Симитли на 7 март

Дани Тренчева

Тежка катастрофа в Пловдив

admin

Спират водата по част от улиците в Симитли заради ремонт на съществуващ водопровод

Детски санаториум за милиони тъне в забрава в Сандански

admin

Leave a Comment