18.06.2024
Банско Свят

Банско и Боровец са най-евтините ски курорти в Европа

За поредна година България заема челни позиции в британската класация на Post Office на най-евтините места, където може да се карат ски през предстоящия зимен сезон. Първите две места се заемат от двата наши курорта Боровец и Банско.

Подредбата британците правят на базата на няколко основни разхода за шест дни, сред които са цената на лифт карта, наемът на ски екипировка, колко струват полудневни ски уроци, чаша кафе, чаша „Кока Кола“, чаша вино, бутилка бира и обяд край пистите. За Боровец сметките на британците показват, че разходите за шест дни са 427,17 паунда, а в Банско – близо 499 паунда.

Родните хотелиери обаче са песимисти след последните ограничителни ковид-мерки, че така желаните туристи от Великобритания ще дойдат тази зима на ски у нас, така както не дойдоха и миналата година. „Интересът към България е много голям, очаквахме много силен сезон, но ограниченията, наложени от Министерството на здравеопазването, спират записванията“, коментира пред „Travel news“ Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“.

Той обясни, че Великобритания е сложена от нашето здравно министерство в червената зона и у нас могат да влизат само ваксинираните туристи с PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. „Няма логика да слагаме PCR, след като искаме сертификат за ваксинация. Просто британците няма да дойдат в България, а ще отидат в Австрия, Италия, Франция“, каза Попов. В Обединеното кралство цената на един PCR е около 100 паунда, което за двама души или цяло семейство вече става голям разход.

Затова нашите хотелиери настояват за влизащите у нас туристи да се разрешат и отрицателни антигенни тестова, които са значително по-евтини – около 20 паунда. България например също е в червена зона за Великобритания, но в островната държава допускат представяне на отрицателен антигенен тест.

Класацията на Post Office може и да не се окаже напълно точна, защото не е ясно докъде ще скочат цените тази зима. В зимните ни курорти още не са определили цените на лифт картите заради скъпия ток и неяснотата за ДДС на услугите за 2022 г. Финансовото министерство е подготвило законопроект, с който 9% ДДС за туристическите пакети ще остане в сила и догодина, но не е ясно дали ще има работещ парламент в края на годината, който да го приеме.

Освен това за нашите зимни курорти в момента има резервациите на чужденци, направени преди 2 години, но пренесени за този сезон. Само че цените отпреди две години нямат нищо общо с днешните – на продуктите, на тока, а освен това тогава е нямало разходи за дезинфекция, посочват от бранша.

Именно заради инфлацията хотелиерите са притеснени и дали българските туристи тази зима ще спасят сезона. „Повишаващите се цени на електрическата енергия ще има негативен ефект върху българските туристи, на които сектора разчита изключително много. Скъпият ток вече рефлектира както върху цените на услугата, така и върху покупателната способност на клиентите“, посочи пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Според нея има и друг притеснителен фактор, който ще повлияе на търсенето на дестинация България – тази година всички зимни курорти в Европа ще бъдат отворени, което не беше така миналата година. „Т.е. миналата година туристите, които искаха да предприемат пътуване в чужбина, нямаха кой знае какъв избор, докато сега ще се конкурираме с курортите в Австрия и Италия“, посочи Горанова.

Нежеланието на персонала в зимните курорти да се ваксинира обаче е най-големият проблем за работодателите в туризма. Това още повече ще изостри недостига на работна ръка в бранша. „С колегите ми се чувстваме в ролята на бухалка, защото трябва да притиснем персонала да се ваксинира, докато не виждаме това да е изискване към държавната администрация. Държавата трябва да даде пример и то не с томболи, бонуси и награди, а като се ваксинират държавните служители“, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Проблематична част от новите мерки е и контролът върху клиентите. „Ние не сме РЗИ, държавен орган, полиция, болница, та да тестваме, ваксинираме, продаваме и подаряваме тестове пред вратите на заведенията, хотелите и други учреждения, в които се чудим как да спасим работните места, бизнеса и да плащаме кредитите си, а сега и това“, коментира пред „Дневник“ Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

Той отчита, че голяма част от българите отказват да се ваксинират и до началото на ски сезона това едва ли ще се промени. Още по-малко ще са склонни да си плащат за бързи тестове при всяко влизане в заведение.

КЛАСАЦИЯ

След двата български курорта Боровец и Банско британската класация на Post Office подрежда като нискобюджетни дестинации три италиански ски курорта – Бардонекия, Саузе и Сестриере.

Ето и пълната класация топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа за 2021 г.:

  1. Боровец, България
  2. Банско, България
  3. Бардонекия, Италия
  4. Саузе, Италия
  5. Сестриере, Италия
  6. Морзин, Франция
  7. Ла тюил, Италия
  8. Солдеу, Андора
  9. Рука, Финландия
  10. Елмау, Австрия

Източник: СЕГА

Related posts

ЕК обмисля да удължи валидността на COVID сертификатите

Дани Тренчева

Над 3 милиона са избягали от Украйна, всяка секунда едно дете става бежанец

Работна среща по въпросите на туризма се проведе в Банско

admin

Великобритания с готовност да отпусне на Украйна до 500 млн. долара

Дани Тренчева

Австрия предвижда забрана за излизане от домовете на неваксинирани

Дани Тренчева

Prime Minister of Portugal, Antonio Costa Arrives For A Meeting With European Union Leaders

admin

Leave a Comment