23.04.2024
Култура и изкуство

Атанасовден е! Празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Той е роден през 295 година в египетската столица Александрия. Син е на бедни християни.

Атанасий е първият, наречен „Велики“, измежду светите отци на Църквата. Той е определян като „баща на православното богословие“, защото аргументира богословски и окончателно православната триадология.

Като младеж се запознава със св. Антоний Велики и от него се научава на пустинен аскетичен живот.

Свети Атанасий участва в прочутия вселенски събор в Никея, който му носи световна слава на богослов. Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на град Александрия, Атанасий се включва активно в борбата срещу арианската ерес, твърдяща, че Христос е по-нисш от Бог отец

Заема Александрийската архиепископска катедра приблизително 48 години. Развива удивителна пастирска дейност, благодарение на която православното учение устоява на Изток, а Западът се запознава с източното монашество.

И словото, и живота му стават израз на добродетел. Посреща многобройни гонения и изпитания с вяра и търпеливост, като казва: „Смели бъдете! Изпитания има, но те бързо отминават“.

Образец за пастир и борбен богослов, в православното съзнание се съхранява като „пример за епископ“, а учението му като „закон на православната вяра“. Свети Атанасий Велики умира на 2 май 373 година.

„Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта“, казва старо българско поверие. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове и снегове. Легендата разказва как, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: „Иди си, зимо, идвай пролет“.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против като курбан за здраве. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, раната няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанасий означава „безсмъртен“.

Related posts

Свето Богоявление на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос e!

Дани Тренчева

Общински куклен театър – Благоевград с премиера на „Снежната кралица“

Дани Тренчева

Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски

admin

Днес честваме празника Свети Дух

admin

Почитаме Св. вмчца Анастасия

Дани Тренчева

Децата от всички филиали на Детска градина „Радост“ – Симитли посрещнаха Баба Марта с весели тържества

Дани Тренчева

Leave a Comment