22.04.2024
Политика

Асен Василев: В окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма

На ниво ЕС за пръв път има координация на общи покупки на газ, така има голям пазар, а не всяка страна да си сключва поотделно договори. Страните започнаха диверсификация на трасетата и енергийните доставки. Старата комунистическа инфраструктура, която ползваше газови доставки от север на юг към Гърция, сега се ползва наобратно. Ние сме ключова част от пъзела за решаването на газовите проблеми за Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на икономическия форум „Шумът на парите“.

Текат разговори на общоевропейско ниво да се направи политика, която да погледне на предлагането и търсенето на храни, след което да тръгнем към външни пазари. Ако това се случи, това ще позволи в рамките на Европа да си оправим продоволствието и да дойде на сравнително добра цена и пренасочвайки експорта, да решим проблема, който сериозно се задава – над 3-4 пъти увеличение на цената на зърното в Северна Африка, представете си какъв бежански проблем ще се формира, допълни Василев.

Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма. От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Ако не се създаде правилната рамка, колкото и да се адаптира бизнесът, турбуленцията е голяма. Грешните политически решения би направило невъзможно това, посочи той.

Остават две много критични ситуации, през които да преминем на ниво ЕС, подчерта вицепремиерът.

Той също така прогнозира, че войната в Украйна вероятно ще продължи още 4-5 години.

Related posts

Кирил Петков: Не знаехме дали Слави е луд или е 100% корумпиран

Борисов иска въпросът за Северна Македония да бъде решен преди гласуването довечера на вота на недоверие

admin

Турският външен министър Чавушоглу поздрави Румен Радев за победата

Дани Тренчева

„Възраждане“ излиза на протест на 23 февруари

Дани Тренчева

Надежда Йорданова: Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

admin

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Leave a Comment