18.06.2024
България

Асен Василев: Актуализираният бюджет е разчетен да издържи януари и февруари

Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен да издържи януари и февруари, така че да не настъпи катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса преди приемането на нов бюджет. Това коментира в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

На въпрос защо се теглят нови дългове от служебното правителство, Василев обясни, че при приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. от тогавашния министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг. По думите му още първото тримесечие са били изтеглени 880 млн.лв. „В момента, ако погледнете последните отчети, бюджетът е все още на плюс“, коментира Василев.

Той бе категоричен, че така, както са успели да увеличат пенсиите, да осигурят финансиране на лекарите на първа линия без увеличение на бюджетния дефицит, така продължавайки по същия начин, ще могат да постигнат изключително добри за България резултати, в които без да вдигат данъчната тежест, ще успеят да заложат много по-добри социални политики и много по-разширена инфраструктурна програма.

Относно подписването на коалиционно споразумение за управление на страната, Василев коментира, че когато са готови с проект на състава на правителството и със структура на Министерския съвет, тогава ще разпишат и коалиционно споразумение. „Всичко преди това са спекулации“, коментира той.

Кирил Петков допълни, че предстои въпросните 180 страници, договорени по време на преговорите за политики, ще бъдат прочетени внимателно, след което ще бъдат изпратени до коалиционните партньори, които също ще трябва да направят своите бележки. Той уточни, че след приключване на работата по въпросния договор, очаква всяка една от партиите да предложи възможни имена, които след това да бъдат обсъдени от коалиционните партньори. „Надявам се следващата седмица да имаме предложения“, каза още Петков.

Източник: БТА

Снимка: БТА

Related posts

Новите правила при преизчисляване на пенсиите

admin

Божанов: Шири се дезинформация с вероятен произход Кремъл, киберинцидентите се увеличават

Осъден за тероризъм белгиец е задържан при спецоперация на влизане от Турция в България

Дани Тренчева

Ето кога ще бъдат платени парите за февруари на хората с ТЕЛК

admin

Първи съмнения за Омикрон у нас

Дани Тренчева

Зам.-министърът с охрана: Страхувам се! Имам три деца

Leave a Comment