13.07.2024
България Политика

Анализатор за вота на недоверие: Тук въпросът е дали ГЕРБ ще събере повече от 121 депутати

За вота на недоверие трябва да бъдат броени гласовете на тези, които го подкрепят, т.е. тук въпросът е дали от ГЕРБ ще съберат повече от 121 депутати. Нещата зависят от кворума, от това колко депутати ще дойдат, кой би се въздържал… има различни сценарии в сряда. Такъв коментар направи в ефира на БНТ политическият анализатор проф. Антоний Тодоров по повод предстоящия вот на недоверие.

,,Сегашните управляващи трябва да отговорят на въпроса кога бяха искрени – когато създаваха коалицията, или сега, когато я напускат с толкова злостни обвинения. Истината е, че това правителство бе натоварено с толкова много неща, че човек в един момент просто вдига ръце, сякаш сме забравили последните десет години, в които бе създаден настоящият модел на управление“, допълни още Тодоров.

По думите му има три варианта, ако вотът на недоверие мине. Първият е да бъде предоговорен нов кабинет. Друг вариант е да се търси ново мнозинство в парламента, което да изключва „Продължаваме промяната“ – сценарий, който според проф. Тодоров е най-малко вероятен. И третата опция са нови предсрочни избори, които обаче едва ли ще решат проблемите.

Според политическия анализатор вариантът да се управлява с т.нар. плаващи мнозинства се е доказал като работещ в доста от по-малките демокрации, но в случая с България подобен ход е „изключително трудно да се случи“.

От своя страна експертът по политически комуникации проф. Росен Стоянов изрази мнение, че каквито и проблеми да има в страната, те трябва да бъдат решавани по демократичен път и в сградата на парламента, за да се намалят страстите и на улицата.

Росен Стоянов допълни, че причината сегашното управление да има толкова много критици се дължи на големите очаквания за „бърза и тотална промяна навсякъде“.

Политологът доц. Стойчо Стойчев също се присъедини към тази теза, уточнявайки, че най-големият проблем на „Продължаваме промяната“ е бил в това, че са обещавали всичко на всички.

Големите очаквания към правителството ги създаде самото правителство. Никой не очакваше заявки за 5-6 моста, 3-4 тунела, а правителство, което просто да изкара България от кризата, сподели доц. Стойчев.

Related posts

Бомбените заплахи стигнаха и до Пловдив

admin

Непълнолетен е задържан за стрелбата по автобус в Пловдив

Дани Тренчева

БАН е „възмутена“ от бюджета на Академията за 2022 г.

Дани Тренчева

Слави Трифонов: На България ѝ е необходимо правителство, ще подкрепим ПП

Дани Тренчева

От ГЕРБ-СДС искат извънредно заседание на НС заради казуса с вестник „Труд“

Дани Тренчева

Разследват убийство на млад мъж в софийско село

Дани Тренчева

Leave a Comment