13.07.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Александър Тасев от Симитли – сред 7-те българи на Световното първенство по мотокрос за юноши в Румъния

На 8 и 9 юли „TCS Racing Park“ – Букурещ беше домакин на Световното първенство по мотокрос за юноши. На трасето се пуснаха над 270 състезатели от 37 държави, които си оспорваха призовите места в класовете МХ 65, МХ 85 и МХ 125. Седем българските пилоти се състезаваха с връстниците си не само от цяла Европа, а и от Южна Африка, Австралия, Колумбия, Еквадор, Иран, Съединените щати, Тайланд и Уганда, между които при 85-кубиковите Александър Тасев от „Александър моторспорт“.

„Преживяхме състезание от световен ранг, което е силна мотивация да продължим напред. – коментира майката на 13-годишния състезател от Симитли Иванка Илиева. – Само в неговия клас имаше 83 състезатели от цял свят – най-добрите в света – италианци, французи, холандци – от целия свят и наистина децата бяха със сериозна подготовка. Беше много интересно за децата там, организаторите бяха подготвили впечатляваща програма в центъра на Букурещ – имаше сцена и бяха представени персонално всички състезатели. България не се класира, но и самото участие е победа за всички нас. “- сподели още Иванка Илиева.

Александър Тасев се състезава от четиригодишен. Той прегръща мечтата на своя баща Димитър Тасев, който му е и личен треньор. Работи много и много тренира, а семейната фирма “Тасио” е основен спонсор на състезателя.

Още от малък е по трасетата, обича моторите. “Ямаха” е неговият мотор и тренира вече повече от 9 години. Девет години на много труд, лични изпитания и енергия, на която и неговата майка се удивлява.

“Удивлявам се на енергията и на Александър, но и на съпруга ми, с която продължават да тренират и състезават. – казва Иванка. – За щастие работим много и Сашко има най-добрия мотор в неговия клас, но за цялото семейство е много трудно, защото само за да се подготвим за участие в състезание ни отнема пет дни, но се опитваме да се справим и в бизнеса, и в спорта. Физическите усилия от него и от баща му не са малко, но пък те имат имат сериозен ентусиазъм и любов и не се отказват, въпреки всичко.”

На няколко пъти състезателят от Симитли Александър Тасев е на ръка разстояние от третото място в Републиканския шампионат, но и затова неговата майка има обяснение – защото е разумен и добре преценява нещата. Освен това е единственият български състезател, който може сам да ремонтира мотора си.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов винаги е подкрепял и ще подкрепя спортните изяви на децата от общината и искрено поздравява Александър Тасев и семейството му за спортния дух и пример.

Александър Тасев ще бъде седми клас, учи в училището в Симитли и е отличен ученик. И най-много обича литературата. Неговите стремежи са да продължи да изкачва този труден път към върха в българския и световен мотокрос.

Related posts

Бедните деца на една “бедна” Община

admin

Дядо помете две баби на пешеходна пътека

admin

В Благоевград откриват почетно консулство на Сърбия

admin

Църквата поиска община Благоевград да дари имота при пазара за строеж на храм „Св. Мина“

Д-р Веселка Мончева назначена за гл. секретар в РЗИ – Благоевград

Пирин се разделя с офанзивно дуо

Петър Петров

Leave a Comment