20.06.2024
България

Акции срещу купения вот в страната, има арестувани

Акции за купуване на гласове се провеждат в страната. На брифинг вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че в Симеоновград е задържан съпругът на кметицата и нейният син.

„Открити са връзки на този човек с други лица, ангажиране с плащане на гласоподаватели за предстоящите избори. Открита е доста голяма сума пари, както и списъци, които са оцветени”, уточни Рашков.

„Искам да изразя своето безпокойство от факта, че политическа партия ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите. Желае на базата на престъпления, които се извършват преди вота, да влезе отново във властта. Което е позорно за една политическа партия”, каза още той.

Силовият министър обясни, че в много други населени места са извършени действия, които са довели до арести и разпити на свидетели. „Имаме известен политически активист, който, чрез посредник и с осигуряване на финансови средства, е ангажирал няколко души, които да гласуват за партия ГЕРБ”, добави още той.

В Любимец снощи са проверени два адреса. „Установени са обитатели, които са свързани, въз основа на фактите, с изборния процес. Там, при претърсване, са открити 75 000 лева, половин килограм злато и множество ценни за разследването предмети. Иззети са лични и дебитни карти”, каза той и добави, че в друг дом са намерени 65 000 лева и са задържани двама мъже.

Снощи в село Малко Градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпруг на кметицата на селото. Там са намерени списъци с имена. „И в двата случая – в Любимец и в Малко Градище, са работили в полза на партия ГЕРБ. Там са купували гласове, за да подпомагат по този начин ГЕРБ да се върне на власт”, каза Рашков.

В Хасково обяви силовият министър има задържан, както и 10-ина души, които са разпитани. Рашков прогнозира, че този брой може да се увеличи в зависимост от данните, които се съберат. „Има открит списък с имена на лица, предлагали са облаги за гласуване. Изправени сме отново пред данни за престъпление, свързано с изборния процес”, коментира той.

Рашков уточни, че се работи изключително активно и в следващите дни обществеността ще бъде информирана за още подобни случаи.

Министърът обясни, че схемите, по които се е извършвало купуването на гласове са различни. „Списъци просто с имената и идентификационни данни на гласоподаватели. За вересии към този момент нямаме данни да са заличавани в книжата на магазини”, посочи още Рашков.

„Става дума за внимателно, съзнателно подготвяне на такива списъци за лица, на които да се дадат съответните суми, за да се гласува предимно за политическа партия ГЕРБ. До момента не ми е предоставена информация за такива действия, насочени за купуване на гласове за друга политическа партия в този регион”, уточни силовият министър.

За акцията в Симеоновград Рашков допълни: „Тук са открити преди всичко пари, левове, евро и друга валута, за подготовка за предоставянето на други облаги на избиратели, за да спечели политическата партия ГЕРБ честно изборите, предстоящи на 14 ноември”.

Източник: NOVA

Related posts

Планинската спасителна служба: Условията за туризъм в планините не са добри, има мъгла и вятър

admin

СОС с позиция за трагичния пътен инцидент, при който загинаха две жени

admin

Борисов: И по телефона не съм говорил с Радев. Той е най-големият ми опонент. ПП са аматьори

admin

Обсъждат нови мерки в София

Дани Тренчева

Кацаров сезира прокуратурата за изказване на Борисов за ваксините

Дани Тренчева

Бюрото за контрол на СРС: 37 българи са подслушвани със специални средства

Дани Тренчева

Leave a Comment