05.12.2022
България Икономика

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

„От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация, от август хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио, много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес. Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена – около 12%. Върви се към рецесия“. Това заяви пред NOVA икономистът Стоян Панчев.

По думите му трябва да се види дали има картел – само в някои магазини има висока цена или това е навсякъде. Относно санкциите към Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация. „Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока“, посочи той.

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а ефектът от санкциите ще се почувства за период от 6 месеца до 1 година. „Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят“, прогнозира той.

Related posts

Омикрон е вече в България

Дани Тренчева

In Mozambique, a Living Laboratory for Nature’s Renewal Are On The Way

admin

В РВД вземат по 245 000 лв. обезщетение при пенсиониране

Ицо Хазарта побеждава Борисов, „Продължаваме промяната“ печели навсякъде в София

Дани Тренчева

КЕВР обсъжда увеличение в цената на природния газ

Дани Тренчева

ДПС подкрепят изгонването на руските дипломати

admin

Leave a Comment