23.04.2024
България Икономика

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

„От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация, от август хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио, много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес. Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена – около 12%. Върви се към рецесия“. Това заяви пред NOVA икономистът Стоян Панчев.

По думите му трябва да се види дали има картел – само в някои магазини има висока цена или това е навсякъде. Относно санкциите към Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация. „Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока“, посочи той.

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а ефектът от санкциите ще се почувства за период от 6 месеца до 1 година. „Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят“, прогнозира той.

Related posts

Дневен хороскоп за 20 декември 2021

Дани Тренчева

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

Няма опасност за живота на децата, пострадали в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“

admin

Нови скандални кражби от АМ „Хемус“

admin

Надежда Йорданова подписа допълнителен протокол за борба с киберпрестъпността

admin

КЗП извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване на цените

Дани Тренчева

Leave a Comment