30.06.2022
България Икономика

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

„От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация, от август хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио, много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес. Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена – около 12%. Върви се към рецесия“. Това заяви пред NOVA икономистът Стоян Панчев.

По думите му трябва да се види дали има картел – само в някои магазини има висока цена или това е навсякъде. Относно санкциите към Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация. „Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока“, посочи той.

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а ефектът от санкциите ще се почувства за период от 6 месеца до 1 година. „Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят“, прогнозира той.

Related posts

Шофьорите ще могат еднократно да коригират сгрешена винетка

Митнически служители откриха недекларирана валута за над 200 000 лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Дани Тренчева

Очаква се ЕК да одобри помощ за бизнеса от 110 лв. за мегаватчас електроенергия

Дани Тренчева

Министърът на културата: В петък ще помолим ГЕРБ да се преместят от НДК

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 4 февруари 2022

Дани Тренчева

Близо 60% от учениците се върнаха в клас

Дани Тренчева

Leave a Comment