17.06.2024
България Икономика

Ако заплатите не се увеличат, ще обеднеем с още 10%

„От 8 месеца сме в ситуация на висока инфлация, от август хората обедняват, а ще и има още 10% обедняване, ако не се увеличат заплатите. Не съм изненадан от опашките за олио, много хора имат ниски доходи. Смятам, че не е спекула, а следствие на инфлационния процес. Цените на мазнините наистина се движат нагоре. Инфлацията на годишна база ще е двуцифрена – около 12%. Върви се към рецесия“. Това заяви пред NOVA икономистът Стоян Панчев.

По думите му трябва да се види дали има картел – само в някои магазини има висока цена или това е навсякъде. Относно санкциите към Русия експертът смята, че това е процес на деглобализация. „Появява се нова Желязна завеса, на разделение между Запада и Изтока“, посочи той.

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, споделя, че ефектът от военната криза няма да се почувства толкова бързо, а ефектът от санкциите ще се почувства за период от 6 месеца до 1 година. „Изваждането на Русия от МВФ би я лишило от външна подкрепа при евентуален фалит. За гражданите това означава влошаване на жизнения стандарт. Финансовите транзакции на руснаците ще се затруднят“, прогнозира той.

Related posts

Василев: Детските градини и яслите ще са безплатни от април

Дани Тренчева

Хлябът в България по-скъп с 30%

admin

От понеделник в повече от половината страна всички ще учат присъствено

Дани Тренчева

Апелативният съд напълно оправда Румяна Ченалова

admin

Ефективна присъда за управление на автомобил след употреба на наркотици

admin

НОИ изплаща добавката от 75 лева на още 26 376 пенсионери от 1 март

Дани Тренчева

Leave a Comment