06.05.2024
България

Президентът предлага България да е домакин на преговори между Украйна и Русия

Президентът Румен Радев предложи България да е домакин на преговори за мир между Украйна и Русия, предава „Лекс“.

„Не се печели мир с агресия и това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни. Все повече осъзнават, че преговорите са решението. А България има основание да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане и в координация с ЕС“, каза той в Русе, където отиде на Дунав мост, за да види как се посрещат бежанците от Украйна

И подчерта: „Трябва да търсим единно европейско решение, единен европейски подход”.

След вчерашна среща между външните министри на Украйна и Русия в Турция, Сергей Лавров каза, че преговорите ще се провеждат основно в Беларус.

Държавният глава посочи, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна. „Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Русия може да спечели тази война във военно отношение, но тя не може да спечели мира. Мир не се печели с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни”, каза Румен Радев.

Той определи като „неудачно решение“ това, че Русия включи България в списъка на неприятелските държави.

Президентът обърна внимание, че голяма част от бежанците от Украйна, които идват у нас, са с български произход. И заяви: „Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора”.

Related posts

Автобус прегази мъж, легнал под него

admin

Прокуратурата се захваща с поръчката на тестовете за ученици

Дани Тренчева

Украинските бежанци в България са близо 66 000

Пожар горя в психиатричната болница в Курило

Дани Тренчева

Чипове в личните карти

admin

Дневен хороскоп за 3 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment