30.04.2024
Свят

Фон дер Лайен: Критериите за прием на нови членове в ЕС не могат да бъдат изоставени

Европейският съюз не може да се откаже от собствените си критерии за приемане на нови страни в общността. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава БГНЕС.

„Критериите не могат да бъдат изоставени, защото всички в ЕС сме подписали европейски договори, което означава, че има условия и те трябва да бъдат изпълнени“, каза тя. „Няма съмнение, че ще направим всичко възможно да съпътстваме Украйна по този път“, добави ръководителят на ЕК.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски поиска от ЕС незабавно присъединяване към съюза. След това министър-председателят на страната Денис Шмихал заяви, че Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изтъкна, че в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС не е включен въпросът за присъединяването на Украйна към общността. На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви на 1 март по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на ситуацията в Украйна, че Съветът на ЕС ще направи сериозен анализ на молбата на Украйна за членство в Европейския съюз.

Related posts

ЕС налага нови санкции на Русия и Беларус заради Украйна

Дани Тренчева

Жертвите на земетресението вече са над 40 000

admin

18 млрд. евро за Украйна догодина

admin

Германия доставя „над 350 генератора“ на Украйна

admin

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

admin

Подозренията, че Москва се кани да използва химическо оръжие се засилват

Дани Тренчева

Leave a Comment