03.05.2024
Covid-19 Свят

В Белгия от днес отпада изискването за зелени сертификати и маски

В Белгия от днес отпада изискването за COVID сертификат при посещение на обществени места, както и задължението за ползване на маски, освен в болниците и в обществения транспорт. Местни медии отбелязват, че с тези решения на правителството от края на миналата седмица, страната излиза от извънредното положение, въведено на 13 март 2020 година, предава БТА.

От днес спира действието на приложението, с което се проверяваше валидността на сертификатите. Остава препоръката за използване на маска в закрити обществени пространства при струпване на повече хора.

Отпада обаче изискването за попълване на пътнически формуляри при пътуване в ЕС. Пътуващите от страни извън ЕС, особено когато идват от държави извън т. нар. бял списък, ще трябва да показват сертификат за изследване, преболедуване или ваксиниране, а ако нямат – ще бъдат изследвани и може да се наложи да спазват карантина.

Властите уточняват, че при влошаване на обстановката не е изключено употребата на сертификатите да бъде възстановена. Медии отбелязват, че 80 на сто от белгийците се подготвят да пътуват за почивка в следващите месеци.

Пандемията причини смъртта на над 30 000 души в Белгия, но в последните седмици се наблюдава трайно понижение на броя на болните от COVID, приети в спешни отделения. Премиерът Александер де Кро заяви преди дни, че страната обръща нова страница с решението за премахване на повечето противоепидемични мерки.  

Related posts

Американският университет въвежда зелен сертификат за обучение

Дани Тренчева

Доклад: България прилага изцяло препоръките за борба с корупцията сред депутатите и прокурорите

МОН разпространи декларацията за съгласие за тестването на учениците

Италия въвежда суперзелен сертификат

Дани Тренчева

Онлайн обучение за учениците от община Гоце Делчев

Дани Тренчева

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

Дани Тренчева

Leave a Comment