03.05.2024
Свят

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат официално одобрени утре

Европейският съюз ще одобри официално в петък нови санкции срещу Русия във връзка с началото на руската специална военна операция в Украйна. Това заяви в интервю за испанския телевизионен канал 24 Oras върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в четвъртък, предава БГНЕС.

„В момента техническите групи финализират текстовете [на санкциите], Европейският съвет ще се събере тази вечер, за да ги приеме политически, а утре сутринта Съветът на ЕС на ниво външни министри ще одобри [санкциите] официално и те ще влязат в сила“, каза Борел. „Санкциите ще засегнат икономическите сектори в Русия, с които поддържаме отношения. „Ще разговаряме с Япония, с Индия, с всички държави, с които можем да се обединим, за да спрем тази агресия“, уточни ръководителят на дипломацията на ЕС.

„Можем да кажем, че това не е нашата война, но е нашата сигурност“, каза той. „Имаме много икономически инструменти, които могат да навредят на руската икономика. Атака от такъв мащаб е подготвяна в продължение на месеци или години, твърди Борел и изрази безпокойство, че „по границите ни отново ще има напрегната ситуация“.

Related posts

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

ЕС ще започне да ваксинира деца срещу ковид от 13 декември

Дани Тренчева

Повече институции ще могат подават сигнали към Европейската прокуратура

Дани Тренчева

Най-малко четирима ранени при взрив на стара авиобомба близо до главната гара на Мюнхен

Дани Тренчева

Бомбардировки над Житомир, поразени са две болници

Дани Тренчева

Силно земетресение разтърси Афганистан, има загинали

Дани Тренчева

Leave a Comment