27.04.2024
Covid-19 Свят

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на COVID сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, пише БТА.

Комисията уточнява, че досега сертификати за заразени (и преболедували) се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС, предава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на Омикрон. COVID сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

Related posts

Онлайн обучение за учениците от община Гоце Делчев

Дани Тренчева

Петков обяви кога отпадат зелените сертификати у нас

Дани Тренчева

Солена глоба за влизане в горски райони в Гърция

admin

Фалшиви COVID сертификати от България плъзнаха из Гърция

Дани Тренчева

EMA все още не е сигурна дали са нужни корекции на Covid ваксините за варианта Омикрон

Дани Тренчева

Франция отменя зеления сертификат

Дани Тренчева

Leave a Comment