09.05.2024
Covid-19 България

Експерт: COVID добавката трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

„Проблемът с пенсиите дойде от непрофесионалното смесване на две системи. Пенсията – това е социално осигуряване. COVID  добавката – това е социално подпомагане. Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – само заради статута им на такива – хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

По думите му проблемът ще се задълбочи. „Когато добавката отпадне в средата на годината – тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията. Което реално не е така. Проблемът ще се задълбочи. Трябва да се направи нещо. Давам си сметка, че това е тежко управленско решение, но трябва да се каже на хората – „Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ – ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се. Тази добавка трябва да спре възможно най-скоро. Колкото по-дълго един човек я получава – толкова свиква с нея”, подчерта Нейков. 

„Реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получава от намаляването на COVID  добавката. Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата – да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се”, категоричен е експертът.

Related posts

Бюджетната комисия потвърди на второ четене удължаването на стария бюджет

Дани Тренчева

Условна присъда за 19 годишен, откраднал 42 хил. лева от местоработата си

admin

Какво време ни очаква през юни?

 Трайчо Трайков: Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу

admin

Япония затяга COVID мерките заради висок ръст на заразени с Омикрон

Дани Тренчева

Гълъб Донев: Служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата

admin

Leave a Comment