Децата от група ,,Калинки“ на ДГ ,,Радост“, филиал ,,Ян Бибиян“ отбелязаха предстоящия празник Бъдни вечер.
Момичетата омесиха три вида хляб.
Първият за Богородица, и пара в него за късмет сложиха.
Вторият- за дома и живота. Отгоре му фигурки на животни и хора с тесто нарисуваха.
Третият пък за коледарите. Вити колаци с дупка в средата.
На този празник хлябът се замесва с мълчана вода. В бяло котле от мома да е донесена, на жив огън затоплена.
Тестото само от жена в празнична дреха трябва да се меси.
Брашното през три сита се пресява.
Всичко на тая трапеза трябва да има.
Всичко, дето през годината сме произвели.
От това зависи новата реколта. Колко богата е трапезата, толко плодородна ще е другата година.Всички ястия на масата трябва да са постни.
Бъдникът е най-важен.
Млад мъж дървото в гората отсича и пази на земя да не падне. На ръце у дома го занася, при огнището го полага, миросва го с масло, тамян и вино.Така това дърво в бъдник се обръща. Завива се в платно и момите играят хоро около него. Бъдникът трябва да гори цяла нощ в огнището.
Масата се реди рано, за да зреят рано житата. Дядото прекажда цялата къща, обора и зимника.
След това всички вдъхват от тамяна и му подават хляба, за да излезе навън, та и Господ на вечеря да покани.
А за Божията майка или за къщата първото парче от питата се отделя и високо пред иконата се поставя.
След като се седне за вечеря , никой вече не бива да става.
Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.