08.09.2024
България

Петков: България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на Алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. 

„България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС“, заяви на пресконференция след срещата премиерът Петков. Той съобщи, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

„Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО“, посочи премиерът. В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход. „Искрено вярвам, че най-добрият път напред е в дипломатическия и мирния подход за решаване на конфликтите“, заяви премиерът.

По неговите думи стабилността на Балканите и добросъседските отношения са голям приоритет за България. „Всички имат полза от мир в Черноморския регион“, посочи премиерът. Той предложи да се обмисли изграждане на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на Алианса. „Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО“, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, да придобие патрулни кораби и бронетранспортьори. Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. „България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово“, добави Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в Алианса. „Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия“, добави генералният секретар.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Атанас Атанасов: Правителството почти е ясно

Дани Тренчева

Нова следа за издирването на рибарите край Бургас

admin

Осигурени са тестове за малките ученици за още две седмици

Дани Тренчева

Гешев ще присъства на разпита на обвинения за пране на пари за „Хемус“

Дани Тренчева

Решават дали да се издава зелен сертификат при наличие на антитела

Дани Тренчева

Пламен Димитров: 150 млн. са нужни допълнително за енергийни помощи

Дани Тренчева

Leave a Comment