07.05.2024
България

Радев: От изключителна важност е терминалът в Александруполис да бъде завършен в срок

Това е втората среща в рамките на година, което е достатъчно красноречив факт за важността на изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция. Това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“ по повод възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис, предаде репортер на Novini.bg.

Това изисква да бъдем свързани и с другата газова връзка, която очакваме да работи от 1 октомври, заяви държавният глава.

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите зя внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона, посочи Радев.

Убеден съм, че стратегическото партньорство между България и Гърция дава принадена стойност не само за нашите две страни, но и за всички страни в региона. Всяка страна дава това, което има като даденост и като условия в сферата на енергетиката, така че да бъдем взаимно полезни, да бъдем полезни и за цяла Източна Европа. Българското правителство прави всичко възможно да сътрудничи на строителя на IGB, за да завършим интерконектора навреме в съответствие с гръцкото, българското и европейското законодателство. Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да гарантира доставките на природен газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична и всеки ден е изключително ценен, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне прозрачни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен период при възможно най-добри условия. Ще оставим на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор, каза още Румен Радев.

Радев със среща за газа

Изградили сме това партньорство с увереност, че то е полезно за двете държави. Това партньорство е дългосрочно. Въпреки множеството участници на пазара, смятаме че България е с приоритет предвид дългосрочното партньорство. Членството на България в този проект е от изключително значение, отбелязаха от гръцка страна.

От началото на годината сме свидетели на повишено търсене на капацитет. От двете ни държави зависи да можем да включим възможно най-много партньори. Вървим по план и ще успеем да завършим проекта навреме, добавиха те.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Related posts

Пак сблъсъци край Паметника на съветската армия в София

admin

Водачът, причинил катастрофата на булевард „Черни връх“, е хващан шест пъти без книжка

admin

ЕК иска България да възстанови средствата, осигурени за къщи за гости

Работник пострада при инцидент във военния завод „Дунарит“

admin

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Част от сивата олигархия е против влизането на България в еврозоната

Leave a Comment