16.09.2024
България Политика

Радев на среща за газа

Този проект е от решаващо значение не само за стратегическо партньорство, но и за икономическата стабилност на Балканите, Централна и Източна Европа чрез постигане на реална диверсификация, сигурността на доставките и засилена конкуренция. Това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“ по повод възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Това изисква да бъдем свързани и с другата газова връзка, която очакваме да работи от 1 октомври, заяви държавният глава.

На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е от изключителна важност терминалът да заработи в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите зя внос на втечнен газ от Гърция в краткосрочен и дългосрочен план, както и възможностите за включване на България в порт Александруполис. Нашите две страни наистина могат да обединят усилията си за повече стабилност и възможности в региона, посочи Радев.

Убеден съм, че стратегическото партньорство между България и Гърция дава принадена стойност не само за нашите две страни, но и за всички страни в региона. Всяка страна дава това, което има като даденост и като условия, така че да бъдем взаимно полезни за всички страни в Източна Европа. Правим всичко възможно да сътрудничим на IGB, за да завършим интерконектора навреме. Българското правителство е поело ясен ангажимент пред българското общество да гарантира доставките на природен газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне търгове за доставка на газ при възможно най-добри условия. Ще оставим на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор, каза още Румен Радев.

В разговора участваха министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Единият от простреляните снощи мъже е настанен във ВМА, а другият е освободен за домашно лечение

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

ГЕРБ внесе вота на недоверие срещу кабинета

МФ ще обжалва отказа за образуване на наказателно производство за нарушения в АПИ

Дани Тренчева

ПП: Ще се придържаме към коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Нови правила за влизане в България

Дани Тренчева

Leave a Comment