03.05.2024
Covid-19 България

Учен: До Коледа смъртните случаи от COVID-19 може да станат 7 пъти повече

До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи в предаването „Здравей, България” по NOVA д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото рязко покачване. Тогава през ноември започна нарастване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при занижен такъв. „Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

Той уточни още, че разпространението на коронавируса в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, а след овладяването на вълната, той да остане само за хората без зелен сертификат.

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент имунизирани, дори да има лека вълна, не умират хора.

„Тази болест протича с много типични симптоми. Изключително важни са първите 7 дни. В тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев. И допълни, че именно в този период пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

„Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден. „Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.  

Д-р Петър Марков пък каза, че ако зелен сертификат се издава още след поставяне на първата доза от ваксините, то краткосрочно може да се използва и тестът за антитела. Все пак ученият каза, че не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

Related posts

Изписаха още четирима от ранените при катастрофата на „Струма“

Дани Тренчева

Освиркаха и замериха със снежни топки премиера по време на честванията за 3 март на Шипка

Дани Тренчева

Ще има ли недостиг на зърно?

Православната църква почита покровителя на пчеларите Св. Харалампий

admin

Прогноза за времето 20 януари 2022

Радев свиква КСНС през януари

Дани Тренчева

Leave a Comment