02.05.2024
България Политика

Румен Радев: Служебното правителство поема отговорност за управленито на България в труден момент за страната ни

Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС. Това каза президентът Румен Радев при представянето на членовете, задачите и приоритетите на четвъртото си служебно правителство на церемония в Гербовата зала на  „Дондуков“2.

В Гербовата зала в президентството бяха служебният премиер Гълъб Донев и министрите от новото служебно правителство, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на администрацията на президента. Донев е досегашен секретар на държавния глава по демография  и социални политики, бивш социален министър в предишните служебни правителства, назначени от президента Радев.

Президентът Радев добави, че на служебния кабинет се пада отговорността да се справи с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета, назначени от него.

Държавният глава заяви, че на този тревожен фон основно предизвикателство пред служебния кабинет е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и по света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален, описа ситуацията президентът и заяви, че първи приоритет на служебния кабинет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта, да предотврати рисковете пред националната сигурност,  да ускори работата по модернизацията на въоръжените ни сили и повишаването на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

Като последици от войната президентът посочи глобалната енергийна криза и продоволствената криза.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, каза Радев. По думите му тя неизбежно ще изостря социалното напрежение с потенциал  за нови политически и управленски кризи в идните месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цени на енергоносителите, каза държавният глава. Румен Радев заяви, че в центъра на дейността на служебния кабинет трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Той каза още, че гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза, каза президентът  и добави, че тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на продоволствения и търговския цикъл  в земеделието. Затова важен приоритет за служебния кабинет, който президента посочи, е да осигури предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.

Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за т. нар. строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти, каза президентът. Той добави, че обществото ни очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата, въпреки нормативния блокаж.

Радев каза още, че въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъсква служебният кабинет още от първия ден на управлението си, пред правителството стоят и други важни задачи – трябва да разработи липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и в техния мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка към членството на България в Шенгенското пространство. Не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС, каза президентът.

По отношение на основната задача на всеки служебен кабинет –  организирането на изборите, държавният глава изрази убеденост, че този служебен кабинет ще я реши успешно, както по думите я направиха и предишните три служебни кабинета.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставяно на изпитание от динамиката на събитията, се обърна към министрите от служебния кабинет президентът Радев. Управлението на страната в кризисна ситуация, при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност, заяви още държавният глава. Радев добави, че затова и негов избор за служебен премиер е Гълъб Донев и заяви, че в цялата си дейност до момента Донев е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.

Церемонията започва с изпълнение на националния химн.

След вота на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков и невъзможността да се състави ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, държавният глава назначи от днес служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, разпусна досегашния парламент и насрочи предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Related posts

Акция на Прокуратурата и МВР в София

admin

ДПС подкрепят изгонването на руските дипломати

admin

Три работни групи ще обсъждат трасето на „Струма“ през Кресненското дефиле

Дани Тренчева

Криминалният психолог Тодор Тодоров за издирваният Александър

admin

Джип с нелегални мигранти катастрофира след гонка с полицията

admin

Велики вторник е! Ден за смирение и поучение

admin

Leave a Comment