07.05.2024
Свят

Хванаха кокаин за 240 млн. евро. И двама перничани са в колумбийската мафия

Италианската полиция е хванала 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност е 240 млн. евро. С акцията е нанесен тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.

От полицията обясниха, че това е една от най-големите пратки наркотик, залавяни в Европа. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.

Сред тях са и двама криминално проявени българи от Перник на 50 г. и 54 г., които са задържани от ГДБОП. Дирекцията работи по аферата съвместно с полицейските власти в Италия. Проведени са претърсвания и са иззети доказателства.

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, са конфискувани и 1,85 млн. евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга с прякор Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти.

Related posts

Фон дер Лайен: ЕС вече е частично независим от руския газ до края на зимата

Дани Тренчева

Санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат официално одобрени утре

Дани Тренчева

Откраднаха ключове за генериране на европейски зелен паспорт

Дани Тренчева

Зеленски заяви, че Украйна е на път към победата

Дани Тренчева

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Дани Тренчева

Албания разреши бустерни дози за пълнолетните

Дани Тренчева

Leave a Comment